Антимонопольники зловили на тендерній змові компанії з одним на двох засновником
19.06.2019   //  

Тернопільське відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Інтертехбау» та ТОВ «Тербудсервіс» на 136 тис. грн за спотворення будівельного тендеру Тернопільської ОДА від літа минулого року. Про це свідчить рішення Відділення від 12 червня.

Йдеться про закупівлю управління капітального будівництва Тернопільської ОДА робіт із будівництва спортзалу Збаразької районної дитячо-юнацької спортивної школи очікуваною вартістю 22,05 млн грн (І черга).

Перемогу на спірному тендері отримало ТОВ «Альянс Буд Груп», а конкуренцію йому склали ТОВ «Інтертехбау» та ТОВ «Тербудсервіс». Замовник відхилив пропозиції двох останніх за невідповідність конкурсних документів вимогам ТД. Антимонопольники ж, дослідивши конкурсні документи учасників, виявили, що вони пов’язані між собою – і записані на одного і того ж Юрія Костецького. «Інтертехбау» Костецький ділить із Оксаною Костецькою, яка, до речі, є бухгалтером «Тербудсервісу».

Так, окрім пов’язаності учасників відносинами контролю, антимонопольники встановили, що відповідачі:

  • використовували одну на двох ІР-адресу для завантаження тендерних пропозицій;
  • за спільною IP-адресою входили до електронного кабінету для оплати участі в торгах;
  • завантажили схожі за оформленням документи, із вмістом аналогічних помилок;
  • перебувають у господарських відносинах.

Таким чином, Відділення кваліфікувало дії компаній як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів. Кожна з фірм отримала по 68 тис. грн штрафу та заборону брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.

Нагадаємо, на рахунку «Тербудсервісу» у період з середини 2017-го – 36,74 млн грн за договорами із бюджетними замовниками. «Інтертехбау» отримало замовлень на 2,42 млн грн ще у 2016 році, після чого підрядів не отримувало.