«Украерорух» дав іспанцям 118 мільйонів на систему керування польотами і тренажер
17.06.2019   //  

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України 5 червня уклало угоду з компанією «Indra Sistemas, S.A.» (Іспанія) про поставку резервної автоматизованої системи керування повітряним рухом для Львівського району польотної інформації (РСП) за 3,85 млн євро, або 117,77 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2020 року для Львівського РСП поставлять резервну автоматизовану систему керування повітряним рухом AIRCON2100 за 1,62 млн євро, диспетчерський тренажер за 480 тис євро і запчастини за 75 тис євро. Ще 1,67 млн євро піде на послуги: проектування, заводські приймальні й приймальні випробування системи і тренажеру, встановлення і налаштування системи, теоретична і практична підготовка персоналу замовника тощо.

Комплекти обладнання містять спеціалізований софт, але відомі ціни запасних частин.

Так, запасний графічний дисплей Wacom Cintiq Pro 24 (DTK-2420) купили за 2 188 євро, або 66 тис грн., що відповідає найнижчим із ринкових цін в інтернет-магазинах.

Натомість два запасні монітори HP Z43 діагоналлю 42.5″ яскравістю 350 кд/кв. м із розрізнювальною здатністю 3840х2160 (4K UHD) і LED-підсвічуванням коштують по 1 986 євро, або 60 тис грн. Точний код моделі невідомий. За такі гроші можна придбати телевізори 4K UHD з функцією Smart-TV та в півтора раза більшою діагоналлю 65″.

В інтернет-магазинах подібну модель HP Z43 (1AA85A4) діагоналлю 42.5″ яскравістю 350 кд/кв. м із розрізнювальною здатністю 3840х2160 (4K UHD) і LED-підсвічуванням можна знайти у продажу з трирічною гарантією вдвічі дешевше – щонайбільше по 27 тис грн.

Гарантійний строк складає 2 роки з приймальних випробувань чи 3,5 року після доставки.

Ціна нинішньої угоди на 18% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 4,70 млн євро.

Додаткову закупівлю в того ж виробника провели за переговорною процедурою для забезпечення уніфікації. В обґрунтуванні сказано, що за останні вісім років «Украерорух» впровадив або законтрактував п’ять систем AIRCON2100 виробництва фірми «Indra». Для роботи з ними підготовлено 150 диспетчерів та 134 інженери Дніпровського, Одеського, Харківського, Донецького РСП та РСП «Кримаерорух». При цьому фахівці з анексованого Криму та окупованої частини Донбасу були працевлаштовані в інших регіонах. Також навчально-сертифікаційний центр розробив навчальний посібник про роботу цієї системи. Всі системи AIRCON2100 супроводжуються виробником за одним контрактом, який передбачає одночасне оновлення версій софту. Підписано контракт щодо модернізації уніфікованих систем Дніпровського, Харківського та Одеського РСП для впровадження повітряного простору вільних маршрутів та підключення до нової системи обміну повідомленнями з обслуговування повітряного руху AMHS замість старої AFTN.

Крім того, сусідні Варшавський та Бухарестський районні диспетчерські центри у Польщі та Румунії відповідно також використовують системи від «Indra», що дає додаткові переваги з точки зору забезпечення сумісності систем під час виконання автоматичної координації польотів та обміну радіолокаційною, плановою та іншою інформацією.

Усього з 2010 року «Украерорух» уклав угод із «Indra Sistemas, S.A.» на 24,81 млн євро.

Крім того, обладнання її виробництва йому поставляло ТОВ «НВП «Техвестсервіс», яке до 2011 року був Кирилу Поліщуку – екс-директору «Украероруху» і заступнику голови Державної авіаційної адміністрації, а в 2000-х рр.. – нардепу із фракції Партії регіонів.