Міноборони повернули 3 га, які Київрада незаконно зробила комунальними і здавала в оренду самим військовим
15.06.2019   //  

Суд повернув Міноборони земельну ділянку площею 2,84 га, яка розташована на проспекті Відрадний, 42 у Києві. Про це свідчить постанова Північного апеляційного госпсуду від 30 травня.

Суд встановив, що вказана ділянка у складі військового містечка №165 була передана у користування Київського квартирно-експлуатаційного управління Міноборони ще у 1978 році.

У 2006 році начальник Київського КЕУ Івах С.Н. написав листа голові Київради і начальнику держпідприємства Міноборони «Управління капітального будівництва та інвестицій», у якому відмовився від майже 3 га на користь цього держпідприємства.

А у 2007 році Київрада своїм рішенням припинила право користування ділянкою КЕУ і як комунальну землю передала її в оренду «Управлінню капітального будівництва та інвестицій» для будівництва житлового комплексу.

У травні 2017 року військова прокуратура звернулася в суд з вимогою визнання недійсною реєстрацію права комунальної власності і повернути землю у держвласність.

Апеляційний суд позов прокуратури задовольнив. Він встановив, що вказана ділянка на проспекті Відрадний, 42 – це військове майно, з огляду на що передача його у комунальну власність має проводиться за рішенням Кабміну з подачі Міноборони. Втім, ані Кабміном, ані міністерством такі рішення про вибуття спірної ділянки з державної власності не приймались.

Таким чином, ділянка юридично не вибула з власності держави. А Київрада у 2007 році розпорядилася землею за відсутності відповідної компетенції.

Відтак, апеляційний суд визнав недійсною реєстрацію права комунальної власності на ділянку 2,84 га на проспекті Відрадний, 42, визнав право власності на ділянку за державою в особі Кабміну і визнав право користування нею за Мінооборони.

Нагадаємо, що за таким же сценарієм у комунальну власність було передано ділянку 0,96 га по вул. Січових Стрільців, 59 у центрі Києва, що насправді є землями оборони. На цій ділянці збудувати житловий комплекс намагається компанія «Укрбуд», підконтрольна нардепу Максиму Микитасю.