Оточення Супруненків відсудило у Київради гроші за ділянку, де мали збудувати суд за мільярд
14.06.2019   //  

Суд стягнув з Київради на користь ПАТ «Страхова компанія «Укренергополіс» 63,06 млн грн боргу і 3% річних. Про це свідчить постанова Північного апеляційного госпсуду від 6 червня.

Суд встановив, що у 2007 році Київрада спочатку передала в оренду «Укренергополісу» 5,36 га на перетині вул. Старонаводницької та бул. Дружби Народів, а через кілька місяців частину цієї ділянки, а саме – 3,72 га – продала.

Після приходу до влади президента Віктора Януковича «Укренергополіс» у 2011 році перепродав 3,72 га фірмі ТОВ «Ліберті Плаза».

Однак у 2012 році рішення Київради і договори продажу і перепродажу були скасовані через суд. Зауважимо, що справу за кілька місяців розглянули суди усіх трьох інстанцій.

Як заявляє «Укренергополіс», ділянку у нього забрали, однак кошти, сплачені за договором купівлі-продажу, повернуто не було. Суд вказав, що отримав підтвердження сплати компанією 55,88 млн грн. Окрім вказаної суми, суд стягнув з Київради також 3% річних за прострочення оплати цих коштів за період з 2012 по 2018 рр – 7,18 млн грн.

«Укренергополіс» також просив стягнути з Київради 78 млн грн – інфляційне збільшення суми боргу, але суд відмовив. Нагадаємо, що у 2015-2017 рр компанія намагалася стягнути з Київради 163 млн грн збитків по розірваному продажу ділянки, та суди всіх трьох інстанцій відмовили. При цьому суди зауважили, що «Укренергополіс» не звертався до Київради із вимогами про повернення коштів у розмірі 55,88 млн грн, сплачених за ділянку.

Нагадаємо, що у 2013 році Кабмін затвердив проект «Комплекс адміністративних будівель Вищого господарського та Вищого адміністративного судів України на перетині бульв. Дружби Народів та вул. Старонаводницької у Печерському районі м. Києва».

Підряд на будівництво суддівського офісу вартістю 1,10 млрд грн у жовтні 2013-го отримала фірма «Т.М.М.» Миколи Толмачова, що будував «Мандарин-Плазу» на Бесарабці. Ще на 29 млн грн замовили послуги технічного нагляду і супроводу цього будівництва.

Влітку 2018 року Верховний Суд уклав угоду з розробки проекту консервації вказаного будівництва.

Засновниками ПАТ «Страхова компанія «Укренергополіс» є ТОВ «КУА «Аріво Ессет Менеджмент» (89,8%) і ПАТ «СК «Енергорезерв» (5,2%). За даними фінансової звітності за 2018 рік 100% КУА «Аріво Ессет Менеджмент» володіє Людмила Яковлева, колишня акціонерка ПАТ «Асвіо Банк» братів Олександра і Вячеслава Супруненків. Олександр Супруненк зараз є народним депутатом. Вячеслав Супруненко – колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького.

Бенефіціарним власником ТОВ «Ліберті Плаза» є Андрій Гнатюк, колишній акціонер «Асвіо Банку» Супруненків.