Конкуренція на тендері змусила «кропачовців» знизити ціну китайського конвеєра для шахтарів на 9%
14.06.2019   //  

ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» 7 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «Сані Україна» конвеєр за 79,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Вугледар поставлять новий скребковий конвеєр SGZ 764/400 виробництва компанії «Sany Heavy Equipment Co Ltd» (Китай). Договір передбачає повний аванс на три місяці згідно пп. 3 п. 1 постанови Кабміну України від 23 квітня 2014 року №117.

Конкурентами були ТОВ «Торговий дім «Контракт-Енерго», яке активно торгувалося з переможцем, і ТОВ «Торентс», яке жодного разу не знижувало ціну під час аукціону.

Спершу «Контракт-Енерго» із продукцією «T Machinery A.S.» (Чехія) не допустили до торгів. Але воно успішно поновилось на тендері через АМКУ, внаслідок чого аукціон був активним, а економія відносно очікуваної суми в 87,55 млн грн. склала 9%.

«Контракт-Енерго» оскаржило перемогу «Сані Україна», зокрема вказавши на відсутність у неї згоди загальних зборів на укладення директором угоди, але запізнилося зі скаргою.

Столична «Сані Україна» зі статутним капіталом 1 тис грн. створена у квітні 2018 року, й відтоді отримала державних підрядів на 929,29 млн грн. Засновниками компанії є:

  • ТОВ «Сані Україна, Важке устаткування» громадянина Китаю на ім’я Ху Ліксін і «Шеньянської інвестиційної компанії «Чжунсинтай» громадянина Китаю Ся Ху;
  • ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова,якого зараз називають представником у вугільній галузі першого заступника голови фракції «БПП» та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов контролює діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали угрупуванню Януковича.

У центрі зліва президент Sany Heavy Industry Сян Венбо, справа Віталій Кропачов

Гендиректор крупної китайської «Sany Heavy Equipment» Чжан Чжихонь в інтерв’ю «Економічній правді» сказав, що не чув про неоднозначну репутацію Кропачова. За його словами, «Sany» не цікавляться політикою і відношенням до неї Кропачова, який повністю їх влаштовує у якості бізнес-партнера.

Крім того, зараз «Сані Україна, Важке устаткування» судиться з ДТЕК Ріната Ахметова.

Столичний «Торентс» зі статутним капіталом 1 тис грн. не отримував підрядів, причому брав участь у тендерах лише разом із «Сані Україна». Нині він пропонував обладнання виробництва «Liaoning Aerospace Kun Equipment Co Ltd» (Китай) і приніс аналогічний договір про поставку конвеєрної стрічки із ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», в полі якого працювало ТОВ «Краснолиманське» того ж «Укрдонінвесту» Кропачова.

Сам «Торентс» нині прописаний за адресою масової реєстрації юридичних осіб по бул. Гашека, буд. 18, оф. 3 на Вячеслава Луговського з підконтрольного Україні Курахового на Донеччині та Аеліті Луговській з окупованого Донецька. Раніше, за даними «YouControl», ця компанія знаходилась у Дніпрі й належала Едуарду Ткаченку та Антону Дубогризу.