Суддя отримав дві недешеві Audi під виглядом «гуманітарної допомоги»
13.06.2019   //  

Суддя Господарського суду Хмельницької області Іван Заярнюк двічі отримав в володіння коштовні іномарки під виглядом гуманітарної допомоги, що дозволило уникнути сплати митних платежів при їх реєстрації в Україні.

Про це йдеться в розслідуванні ГО «Жіночий антикорупційний рух» в рамках проекту «Історія викриттів».

В 2009 році парламент вніс зміни до закону «Про гуманітарну допомогу», якими дозволив іноземцям дарувати легкові автомобілі без сплати мита українцям, що мають першу або другу групу інвалідності. Таке авто повинно бути не більше восьми років в користуванні, об’єм двигуна не повинен перевищувати 1,8 куб см. Бажаючий отримати авто повинен зареєструватися в спеціальній черзі соцзахисту. Саме останньому іноземець передає авто, а вже соцпрацівники (без сплати мита, акцизу та ПДВ) дарують його людині з фізичними вадами з черги.

В березні 2019 року голова Хмельницької облдержадміністрації підписав розпорядження про визнання гуманітарною допомогою Audi з об’ємом двигуна 1,8 куб см (2018 року випуску) від донора Романа Бздира з Польщі. Набувачем вказаний Іван Заярнюк, через два місяці реєстр МВС фіксує це авто вже в його власності. Нині саме Audi з вказаними характеристиками двигуна та року випуску коштує біля $42.5 тис або 1,12 млн грн.

Про новий автомобіль в формі змін до декларації суддя не повідомив.

В квітні розпорядженням Хмельницької ОДА у власність судді господарського суду Хмельницької області був переданий також автомобіль «Audi A3» 2016 року випуску з об’ємом двигуна 1,6 літра. Слуга Феміди набув право власності на автівку у результаті смерті його родички Марії Дмитрук. Остання в 2017 році була забезпеченатранспортом як інвалід.

Після отримання іномарки, Марія Дмитрук передала її у користування своєму родичу. Але передача у користування гуманітарної автівки, можливе лише за наявності документального підтвердження, що в особи погіршується стан здоров’я під час керування автівкою, і новий користувач проживає з нею разом або недалеко. В той же час, суддя і Дмитрук були зареєстровані в різних населених пунктах.

Вартість Audi з об’ємом двигуна 1,6 (2016 р.в.) коштує в Україні блія $23 тис.

З 2007 року по 2012 рік Іван Заярнюк був начальником юридичного відділу управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому, яке на сьогодні очолює його родичка (скоріш за все матір) Ольга Заярнюк. Цікаво, що це головне управління пані Заярнюк очолює ще з 2002 року, тобто можна сказати, що є незмінною його очільницею вже другий десяток років. В цьому ж таки управлінні і працює дружина судді Аліна Заярнюк.

Минулого року вона задекларувала майже 34 тис грн. пенсії, а її чоловік декларує отримання крім заробітку судді ще й пенсії вже останні кілька років.

Начальник відділу соціального забезпечення пільгової категорій осіб департаменту соціального захисту населення ХОДА Вероніка Онищук зазначає, що людина, яка успадкувала гуманітарний автомобіль від свого померлого родича, автоматично вже не може перебувати на обліку, а отже, і отримати іншу гуманітарну автівку.

В день візиту журналістів до суду за коментарем, суддя Заярнюк пішов на лікарняний.