«Рошен» через суд змушує державу зареєструвати за ним червоний колір стрічок для пакування тортів
13.06.2019   //  

Господарський суд Києва задовольнив позов Кондитерської корпорації «Рошен» проти Міністерства економічного розвитку і торгівлі та ДП «Укрпатент» щодо реєстрації знаку у вигляді «червоного кольору матеріалів для упакування кондитерських виробів». Про це свідчить рішення суду від 3 червня.

Суд зобов’язав Кабмін визнати та зареєструвати за Корпорацією «Рошен» право інтелектуальної власності на знак для товарів і послуг за заявкою №201710458 від 13 травня 2017 року, яким є – червоний колір у пакуванні кондитерських виробів.

Під дію знаку підпадають плівки із поліпропілену, пластмасові плівки, паперові, клейкі чи самоклейні стрічки; пакувальні негумова, непластмасові, не паперові або не картонні матеріали, неметалеві стрічки, мотузки, нитки для обгортання і пакування. Таким чином у «Рошені» вирішили зарезервувати за собою право упаковувати кондитерські вироби у стрічки червоного кольору (пантон 485 с).

Приймаючи це рішення, суд визнав недійсними висновок «Укрпатенту» та рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку, якими підприємству раніше відмовили у реєстрації спірного знаку.

Наприклад, Апеляційна палата МЕРТу пояснювала:

«Споживачі, як правило, не сприймають відтінки (пантони) кольорів для вирізнення товарів різних виробників. У зв’язку з цим кількість кольорів, які споживачі вирізняють відносно товарів однієї групи, порівняно невелика. Середній споживач здатний чітко розрізняти лише обмежену кількість кольорів, узагальнюючи їх сприйняття основними кольорами, якими прийнято вважати червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій та фіолетовий. Оскільки кількість останніх є обмеженою, невелика кількість знаків зареєстрованих для певних товарів або послуг можуть вичерпати весь спектр доступних кольорів та необґрунтовано обмежити використання їх відтінків.

Реєстрація кольору надає власнику знака можливість контролю за необмеженою кількістю форм використання цього кольору, у зв’язку з чим права власника знака – кольору значно ширші, ніж права власників знаків інших видів. Такі широкі права на певний колір не відповідають інтересам суспільства, зокрема тому, що це може мати наслідком створення невиправданої економічної переваги на певному ринку товарів або послуг для одного виробника або надавача послуг».

У «Рошені» ж звернули увагу суду на позитивну практику захисту своїх прав на використання стрічки червоного кольору для пакування продукції. Зокрема, згадали про рішення АМКУ від осені 2017-го щодо недобросовісної конкуренції ПАТ «Київхліб» в частині використання «рошенівської» червоної стрічки у пакуванні торту «Казковий ключик». А також – про успішний захист цього рішення Комітету у судовому порядку.

Суд же навів й інші аргументи. З-поміж інших згадав про знак «Рошену» під назвою «Ромова Баба, комб.», що був зареєстрований восени 2012-го.

«Вбачається, що даний знак отримав правову охорону в тому числі для червоного кольору, що являє собою спірне позначення», – відмітила суддя Оксана Гумега.

Також суддя взяла до уваги матеріали звіту Центру соціальних технологій «Соціополіс». Результати опитування показали, що 90,1% респондентів асоціюють червону стрічку з певним виробником тортів, з них – 70,7% відповіли, що асоціюють її саме з продукцією «Рошену». Виходить, що суддя не звернула уваги на той факт, що майже 30% із вибірки асоціюють стрічку червоного кольору з іншими виробниками.

Нагадаємо, як у «Рошені» йшли до привласнення «червоного кольору» в упакуванні кондитерських виробів.

На початку 2012 року Корпорація подала заявку на видачу свідоцтв на стрічки із написом «Roshen» із різними відтінками червоного. Але жодну з цих заявок у компанії не оплачували, тож руху по ним не було.

У серпні 2016-го «Рошен» заявив про бажання зареєструвати за собою ще два знаки: стрічку червоного кольору і стрічку червоного кольору із написом «Roshen». Обидві – для пакування тортів. З приводу звичайної червоної стрічки, то навіть президентська компанія не змогла довести, що має право на взяття її під своє крило. Тож у лютому 2017-го по цій заявці фірма отримала відмову.

 

Натомість, позитивно завершився розгляд заявки про реєстрацію знака із брендованою стрічкою для пакування тортів – восени 2017-го «Рошен» зарезервував своє право на ось таку стрічку:

 

Але визнання брендованої стрічки стрічкою «Рошену» – це одне, а формулювання знаку для реєстрації таким чином, щоб решта учасників ринку й не сміли використовувати про щось схоже – інше.

І ось, в середині 2017-го, у «Рошені» вирішили зареєструвати за собою знак у вигляді червоного кольору. Попервах – не успішно. Але втрутився суд.

Ось, ще раз, як він виглядає:

Розгляд справи у апеляційному суді очікується – наразі у судовому реєстрі відсутня інформація про подання Мінекономрозвитку та «Укрпатентом» апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції.

Юлія Костюк, “Наші гроші”