АМКУ оштрафував «Запоріжгаз», який на два тижні залишив мешканців запорізького будинку без газу
13.06.2019   //  

Запорізьке територіальне відділення АМКУ наклало 10 тис. грн штрафу на ПАТ по газопостачанню та газифікації «Запоріжгаз» за довготривале встановлення загальнобудинкового лічильника, в результаті якого мешканці одного з будинків лишились газу на майже два тижні. Про це свідчить рішення відділення від 31 травня.

Як встановили антимонопольники, протягом січня 2016 по лютий 2017 року ПАТ «Запоріжгаз» займало монопольне становище на ринку розподілу газу у межах Запорізької області (крім м. Мелітополь та кількох районів області).

При цьому, у лютому 2017-го у «Запоріжгазі» відмовили надавати послуги з розподілу газу мешканцям одного із будинків у Запоріжжі.

Запорізьке ОТВ АМКУ встановило, що відмова була безпідставною, а її наслідком стало те, що мешканці будинку з 3 по 16 лютого 2017-го були вимушені обходитись без газу.

Так, відомо, що наприкінці січня того року недалеко від місцерозташування будинку виявили виток газу. Для проведення аварійно-відновлювальних робіт протягом двох днів, 1-2 лютого, мали призупинити постачання газу по кількох вулицях, зокрема, на проспекті Ювілейний. Однак, наступило 3 лютого, а газопостачання в одному із будинків проспекту не відновили.

Згодом з’ясувалось, що у «Запоріжгазі» мали встановити загальнобудинковий лічильник, але не зробили цього. Оператор заявив, що не з його вини, а самі «мешканці будинку чинили опір та не надавали доступ працівникам до мереж газопостачання».

Водночас, оператор не надав жодних доказів щодо чинення перешкод мешканцями будинку у роботі працівників «Запоріжгазу». А  голова правління ОСББ будинку повідомив, що доступ до виконання робіт був вільний, жодних перешкод не існувало.

Так, дії «Запоріжгазу» кваліфікували як зловживання монопольним становищем у вигляді повної відмови від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел придбання. За вказане порушення компанія отримала 10 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, з початку цього року Сумське ОТВ АМКУ наклало уже три штрафи на ПАТ «Сумигаз» за порушення конкурентного законодавства, зокрема, через неправомірну відмову приватному підприємцеві встановлювати на заміну несправного лічильнику на інший, що належав самому заявнику.