«Украерорух» залив 160 мільйонів на депозит у банк напередодні його краху, винні зберегли посади
12.06.2019   //  

Керівництво державного підприємства «Украерорух» за лічені тижні до визнання неплатоспроможним ПАТ «Платинум Банк» поклали на депозит в фінустанові 160 мільйонів. Усі перевірки виявили серйозні порушення з боку директора і його заступників, але  Міністерство інфраструктури так і не знайшло способу звільнити директора Дмитра Бабейчука.

Про це йдеться в матеріалі Данила Мокрика для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

10 січня 2017 року Національний банк України офіційно визнали неплатоспроможним ПАТ «Платинум Банк». На той момент «Украерорух» тримало там на депозиті 404 млн грн. Останні два транші, загалом – на 160 млн грн., керівництво перерахувало до «Платинуму» 28 листопада і 29 грудня 2016 року. На той час проблеми «Платинум Банку» вже були широко відомими.

Також на той час Міністерство інфраструктури вже офіційно рекомендувало підвідомчим державним підприємствам виводити гроші з комерційних банків у державні. В ДП «Украерорух» були відповідні внутрішні накази – і навіть графіки виведення коштів. Але підприємство у відповідь внесла ще більше коштів в приватний проблемний банк.
Фото Фото1

Депозит 29 грудня 2016 року, на 70 млн грн, погодив заступник директора «Украероруху» Сергій Гомболевський. Він сам пояснював, що «Платинум Банк» запропонував вигідний депозит з високими відсотками на святковий період – з 29 грудня 2016 року по 10 січня 2017 року. Однак саме в той день, коли «Украерорух» мав отримати кошти назад, НБУ визнав «Платинум» неплатоспроможним.

Гомболевський на засіданні Ради підприємства в березні 2017 року стверджував, що транзакція була погоджена із Міністерством інфраструктури.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заперечив заяву Гомболевського, адже, нібито, Міністерству заборонено втручатися в господарську діяльність «Украероруху». Директор підприємства Дмитро Бабейчук стверджує, що рішення приймалося за його відсутності в Києві.

Всі службові перевірки і розслідування у 2017 році виявили порушення з боку керівництва ДП «Украерорух». Наступного року порушення виявила і Рахункова палата. До дисциплінарної відповідальності рекомендували притягнути директора Дмитра Бабейчука і його заступників: Сергія Гомболевського, Ігоря Касьяненка (особисто погоджував депозит на 90 млн грн у листопаді 2017 року) і Тетяну Блідченко.

Догани отримали Сергій Гомболевський та Ігор Касьяненко, але скасували їх через суд. Ігоря Касьяненка потім звільнили за скороченням посади, але він поновився через суд.

Сьогодні Сергій Гомболевський працює на посаді в.о. заступника директора з господарських питань. Тетяна Блідченко перейшла на роботу в аеропорт «Бориспіль» – очолює там фінансову службу. Звільненим вважається лише Ігор Касьяненко – на початку 2019 року він таки програв свою справу у Верховному Суді. Але й він продовжує працювати в ДП «Украерорух» – радником з організаційних питань.

Після спілкування з програмою «Наші гроші з Денисом Бігусом» Бабейчук подав заяву на звільнення – за станом здоров’я. 5 червня Кабмін заяву погодив.

Ще з 2017 року правоохоронні органи розслідують аж 3 кримінальні провадження через втрату «Украерорухом»  404 млн грн. Два із них розслідує поліція, ще одне – НАБУ. Два з цих проваджень зараз перебувають у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Однак працівники підприємства стверджують, що правоохоронці їх не допитували. Те ж саме зі свого боку каже і міністр Володимир Омелян.