Під прикриттям творчої майстерні міськрада надала землю на березі Дніпра, на якій знаходиться кафе
12.06.2019   //  

Запорізька міськрада передала в оренду 0,07 га землі на причалі Набережній під розміщення творчої майстерні. Фактично ж на цьому місці знаходиться кафе «Бора-Бора» і зносити його не поспішають. Про написав «Запорізький центр розслідувань».

Заступник голови земельної комісії Василь Полюсов, коментуючи, як могли віддати землю для розташування творчої майстерні, хоча зараз там кафе, зазначив: «Там у них є договір про те, що «Бора-Бора» зносить свої будови. Всі МАФи повністю, вони здають паспорта прив’язки, їх там 5 штук, здається. Це зазначено в рішенні сесії. Вони приносили, показували гарантійні листи, що все буде прибрано та приведено в порядок. Таким чином, дай Бог щоб так і йшло, всі ці «генделики» зникали».

«З коментаря ми дізналися, що можна «склеїти» разом кілька паспортів прив’язки на тимчасові споруди і під таким прикриттям років п’ять спокійно тримати кафе на самому березі Дніпра в людному місці. Пошук в реєстрі майна опосередковано підтвердив описану схему – ніякої нерухомості на ділянці з кадастровим номером 2310100000: 05: 019: 0163 не було оформлено», – написали журналісти.

В пункті 4.14 рішення зазначено «у місячний термін після прийняття даного рішення звільнити ділянку від тимчасових споруд та внести відповідні зміни до Комплексної схеми розташування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Запоріжжя». Рішення було прийнято ще в кінці квітня, а за станом на сьогодні «Бора-Бора» працює в звичайному режимі.

Так само, при землевідведення чиновники зробили вигляд, що повірили новим орендарям з їх планами на «творчу майстерню». Такий крок можна пояснити тим, що громадські організації мають преференції при отриманні землі в оренду, і влада може не проводити конкурс або аукціон на право оренди.

Ще влітку 2018 р. мерія дозволила громадській організації «Культурне джерело» розробити землевпорядні документи для розміщення творчої майстерні. «Культурне джерело» претендувало на ділянку досить давно, ще з 2015 р., коли одне з кафе на причалі Набережній згоріло.

Засновники «Культурного джерела» пов’язані не з творчістю, а з ресторанним бізнесом. Йдеться про Андрія Волинця, Максима Рябка і Дамен Джухайна Салех. Волинець ще керує ТОВ «Венеція Спа», ПП «Рибальська М.В.» і ПП «Рамзі», кінцевий бенефіціар якої Альжабер Рамзі, власник ресторану «Зірка Сходу».

Разом з колишнім власником «Бора-Бора» Андрієм Івановим Рамзі займався готелем «Венеція» і кафе на Набережній. Але приблизно у 2013 році вони посварилися, і у 2015 р. за ділянку, про яку йде мова, у них і почався конфлікт. А в 2016 Іванову спалили машину, в чому він підозрював свого колишнього партнера Рамзі. Номінальним власником причалу значиться давній партнер Іванова Євген Фомін, який зараз безуспішно намагається оскаржити процес передачі ділянки «Джерелу».