Верховний суд підтримав рішення АМКУ у справі про тендерну змову «Дорлідерів»
11.06.2019   //  

Касаційний господарський суд залишив без задоволення скаргу ТОВ БК «Дорсервіс» у справі про скасування рішення АМКУ про штраф «Дорсервісу» за тендерну змову із ТОВ «БК Дорлідер». Про це свідчить постанова суду від 4 червня.

Йдеться про судове оскарження рішення АМКУ від грудня 2017 року, яким «Дорсервісу» за порушення конкурентного законодавства відведено 11,66 млн грн штрафу, а «Дорлідеру» – 18,08 млн грн. Справа за позовом останньої з фірм розглядається судами, тоді як «Дорсервіс» уже програв у всіх трьох інстанціях.

Верховний суд резюмував, що встановлені Комітетом у сукупності обставини свідчать про узгоджену поведінку компаній у справі, що призвело до спотворення результатів трьох тендерів у Одеській, Сумській та Чернівецькій областях. Це, зокрема, взаємозв’язок підприємств, наявність сталих господарських зв’язків між ними, спільна підготовка тендерних пропозицій, синхронність дій у часі тощо.

Нагадаємо, 28 грудня АМКУ двома рішеннями оштрафував «БК “Дорлідер”» та компанії «Південьдортех» і «БК Дорсервіс» за тендерні змови загалом на 37,75 млн грн. Усі вони були занесені Комітетом до так званого «чорного списку»тендерних порушників (детальніше про доведення змови у матеріалі «Механіка змови: одеські «Дорлідери» на допитах»).

Згідно із п.4 ч.1 ст. 17 Закону «Про публічні закупівлі», протягом наступних трьох років із моменту винесення рішення АМКУ замовники повинні відхиляти учасників із конкурентних публічних закупівель.

З 2009 року спіймані компанії отримали на публічних закупівлях понад 4 млрд грн. Після накладення штрафу АМКУ, упродовж 2018 року БК «Дорлідер» отримав кілька дрібних замовлень через процедуру звітування на загальну суму 1,71 млн грн, а «БК Дорсервіс» – на 4,47 млн грн.

Нагадаємо, у січні минулого року СБУ повідомляла, що виявила групу фірм з Одеси, які вкрали понад 100 млн грн. на будівництві доріг у різних регіонах України. Мову вели якраз про «БК Дорсервіс», а також ТОВ БК «Дорлідер» Хачика Амірханяна і ПП «Дорлідер» Гарніка Погосяна.