Ділянка, на якій збудували «міст Кличка», має увійти у розширену буферну зону об’єкта ЮНЕСКО
11.06.2019   //  

У лютому 2019 року на виконання рекомендацій 42-ї сесії ЮНЕСКО, які відповідно до закону «Про охорону культурної спадщини» є обов’язковими для виконання, Україна подала до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО матеріали щодо розширення охоронної (буферної) зони об’єкта «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра». Про це свідчить відповідь Міністерства культури на запит «Наших грошей».

Надісланий в ЮНЕСКО проект модифікації існуючої буферної зони передбачає її розширення та об’єднання відокремлених складових.

«Звертаємо увагу, що за даним проектом ділянка, на якій зараз відбувається будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу, потраплятиме до меж буферної зони», – наголосили в Мінкульті.

У міністерстві зазначили, що до 2011 року складові об’єкта ЮНЕСКО (топографічно не пов’язані між собою архітектурні ансамблі «Софії Київської» та Києво-Печерської Лаври) мали окремі охоронні (буферні) зони.

З 2011 по 2016 рр охоронна зона архітектурного ансамблю Києво-Печерської лаври була складовою об’єднаної охоронної (буферної) зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра».

Земельна ділянка, на якій збудували мостовий пішохідно-велосипедного перехід між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» у цей період з 2011 до 2016 рр входила до меж вказаної об’єднаної охоронної (буферної) зони.

«При цьому необхідно зазначити, що дана конфігурація охоронної (буферної) зони на погодження до ЦВС ЮНЕСКО не направлялась та не була схвалена рішенням сесії, тобто існувала лише у вітчизняному правовому полі», – зазначили у Мінкультури.

Актуальна територія охоронної (буферної) зони встановлена наказом Мінкультури від 23.03.2017. І вказана ділянка не входить до меж чинної охоронної (буферної) зони ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що згідно з експертним звітом будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» мало тривати 23 місяці. Натомість, міст було зведено за 6 місяців (з грудня 2018 р по травень 2019 р).

Міст був урочисто відкритий на День Києва 25 травня. При цьому цей об’єкт досі не введений в експлуатацію, про що міському голові відомо. Одразу після відкриття мосту виникли проблеми зі склом, встановленим на ньому.

Зауважимо, що 1,5 га під т.зв. «мостом Кличка» перебуває в оренді у бізнесмена-забудовника з цільовим призначенням під будівництво готелю, адміністративних будівель та розважального центру.