Верховний суд остаточно поховав розслідування АМКУ по змові «Sanofi» з дистриб’юторами
07.06.2019   //  

Касаційний господарський суд залишив без задоволення скаргу Антимонопольного комітету на рішення попередніх судів у справі за позовом ТОВ «Санофі-Авентіс Україна». Про це свідчить постанова суду від 30 травня.

Рішення прийняла колегія суддів у складі головуючою судді Ірини Булгакової, суддів Ірини Колос та Богдана Львова. Раніше колегія у складі згадуваних Булгакової та Львова, а також Володимира Селіваненка задовольнила позов до АМКУ двох інших позивачів по справі Sanofi – «Оптіма-Фарм, Лтд» та «БаДМ».

Таким чином, уже три із трьох судових процесів проти АМКУ в рамках справи по “Санофі” завершились на користь фармкомпаній, які Комітет звинуватив у змові.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року Комітет визнав, що у договорах, укладених між «Оптіма-Фарм, Лтд» і «БаДМ», як дистриб’юторами, та ТОВ «Санофі-Авентіс Україна», як представником інтересів групи «Sanofi», був передбачений такий механізм ціноутворення, який міг призвести до обмеження конкуренції на ринках лікарських засобів Sanofi з боку більш дешевих замінників.

Комітет довів, що знижки надавались по факту реалізації товару, тобто фактично не враховувались дистриб’юторами для зменшення ціни на лікарські засоби Sanofi, а враховувались у вигляді їх додаткового доходу.

Розгляд справи у суді супроводжувався інформаційними нападками на АМКУ з боку директор компанії «Санофі» в Україні Гієма Граньє. У «Санофі» також обіцяли АМКУ «скандал» у зв’язку з прийнятим Комітетом рішенням (детальніше про те, як «Санофі» притопив проти АМКУ перед судом, а також відповідь на колонку Граньє від держуповноваженої Світлани Панаіотіді – Ціна на ліки: з чим бореться АМКУ).

У деталях про розслідування АМКУ читайте  у матеріалі «Бійся санофійців, що приносять дарунки».