«Укргазвидобування» дало швейцарській «дочці» «Нафтогазу» 110 мільйонів за консалтинг від «Маккінзі»
07.06.2019   //  

АТ «Укргазвидобування» 4 червня уклало угоду з компанією «Naftogaz Trading Europe AG» (Швейцарія) про право користування звітністю на 3,65 млн євро, або 110,11 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Державне «Укргазвидобування» заплатить швейцарській дочірній фірмі державного ПАТ «НАК «Нафтогаз» за користування об’єктами права інтелектуальної власності за звітами «Kick off and scale up of Naftogaz Organization Transformation – People» («Старт і розгортання трансформації організації Нафтогазу – Люди») та «Naftogaz Organization Transformation – Culture» («Трансформація організації Нафтогазу – Культура»).

Закупівлю провели без аукціону, пославшись у протоколі на пункт Регламенту щодо послуг, які безпосередньо надаються виключно для забезпечення діяльності в окремих сферах господарювання афілійованими підприємствами «Укргазвидобування» або «Нафтогазу». Також у протоколі сказано, що придбання розроблених компанією «McKinsey&Company» звітів у «Naftogaz Trading Europe AG» має такі переваги:

  • Звіти уже створені і відповідають необхідним вимогам «Нафтогазу» щодо змісту, отже він не несе ризиків втрати часу на їх розробку з непередбачуваним результатом.
  • Забезпечені синергії та сумісність з попередніми результатами, отриманими із залученням «МакКінзі», які не можуть передаватись і використовуватись іншими консультантами, адже «Naftogaz Trading Europe AG» надала права користування без можливості передачі її третім особам.
  • Побудована ефективна робота з радниками і, відповідно, не будуть відволікатися ресурси «Нафтогазу» та «Укргазвидобування» на їх супроводження.
  • Придбання аналогічних послуг у «МакКінзі», за наявною інформацією, не можливе, оскільки вони надавалися «Naftogaz Trading Europe AG».

Усього з грудня 2017 року «Нафтогаз», АТ «Укргазвидобування» та філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» уклали угод із «Naftogaz Trading Europe AG» про право користування звітністю на загальну суму 220,63 млн грн.

Столичне ТОВ «Маккінзі і Компанія Україна» на чолі з Жоржем Массудом належить фірмі «Маккінзі та компанія, Інк. Україна» («McKinsey & Company Inc. Ukraine», США). У 2018-2019 роках «Укргазвидобування» замовило йому консультацій на 133,90 млн грн., а в 2017 році АТ «Ощадбанк» – на 14,82 млн грн. Також на сайті «Приватбанку» раніше повідомлялося, що фірму обрали для розробки стратегії, але потім публікацію видалили.

Нагадаємо, колишній голова правління «Укргазвидобування» Олег Прохоренко до призначення у держкомпанії працював у «McKinsey Ukraine». Деякі ЗМІ вважали його наближеним до президента Петра Порошенка, оскільки у «McKinsey Ukraine» також працює Юлія Аліханова – дружина президентського сина Олексія Порошенка.