«Полтавабудцентр» через суд змусив ОДА замовити у переможця тендеру ремонт дороги за чверть мільярда
07.06.2019   //  

Господарський суд Херсонської області скасував рішення Департаменту будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської ОДА про відміну тендеру на поточний середній ремонт автодороги О220211 Східне – Загорянівка – /М-14/ і визнав укладеною угоду з ПП «Полтавабудцентр» на 260,83 млн грн. Про це стало відомо з постанови від 28 березня.

У серпні 2018 року Департамент оголосив тендер щодо поточного середнього ремонту цієї траси зі строком виконання до кінця 2020 року очікуваною вартістю 269,57 млн грн.

На торги прийшло шість компаній: ТОВ «Атлант-Нікополь», ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50», ТОВ «ПБС», ПП «Полтавабудцентр», ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Спецдоррембуд». До аукціону допустили лише «Полтавабудцентр», «Броварське ШБУ №50», «Спецдоррембуд» і «Ростдорстрой», а решту відхилили за різні недоліки.

Зрештою аукціон виграв «Полтавабудцентр» зі зниженою на 3% ціною у 260,83 млн грн.

Замовник 6 листопада повідомив про намір укласти з ним договір. Однак 13 грудня, коли відведений на підписання договору строк у 20 днів уже давно минув, замовник відмінив закупівлю через неможливість усунення порушень, а саме «Не укладання договору про закупівлю у строки визначені частиною другою статті 32 Закону України «Про публічні закупівлі».

«Полтавабудцентр» звернувся у суд, вимагаючи визнати незаконним і скасувати рішення про відміну закупівлі та визнати договір укладеним. Департаменту не вдалося залучити третьою стороною ГУ Державної казначейської служби України в Херсонській області.

У суді «Полтавабудцентр» довів, що завантажив документи переможця 8 листопада, тобто через два дні після публікації повідомлення про намір укласти з ним угоду, не відмовлявся підписувати договір і не був відхилений. Але Департамент так і не підписав договір.

Врешті суд скасував рішення Департаменту про відміну тендеру і визнав укладеною угоду з «Полтавабудцентром» із 24 квітня. Департамент 31 травня оприлюднив її у «Прозорро».

«Полтавабудцентр» зі статутним капіталом 0 грн прописаний у Полтаві. Бенефіціаром є Славік Асланян, в будинку якого і зареєстрована фірма. Керує нею Гарник Петросян.

Фактичним керівником цього підприємства є одеський бізнесмен Араік Амірханян. Його розшукувала поліція із березня 2017 р. як особу, що переховується від слідства. 1 квітня Амірханяна затримали у приміщенні Одеської САД з чоловіками спортивної статури, куди він прийшов для розмови щодо тендерів.

Це підприємство масово оскаржує у АМКУ дорожні тендери по всій країні. Зокрема, за останні два роки «Полтавабудцентр» оскаржив тендерів на майже 24 млрд грн.

Усього з 2016 року замовники по всієї країні підписали з цією фірмою угод на 2,44 млрд грн. Підприємство неодноразово звинувачували в неякісному виконанні робіт, торік СБУ обшукала його офіс. Однак предметних звинувачень з арештами силовики не висунули.