Завод дружини лісника Януковича експортував деревини на 15 мільйонів під час кримінальної справи про відкати
03.06.2019   //  

Віктор Сивець і дружина Марина Журавльова. Ілюстрація Earthsight

Ліквідований у березні 2019 року «Клеванський лісозавод “Промінь”» дружини екс-голови Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця у період з 2016 по квітень 2018 року експортував української деревини на 15,47 млн грн.

Про це свідчать дані британської неурядової організації «Earthsight», опубліковані в рамках проекту «Timberleaks».

Імпортерами левової частини лісоматеріалів виступили компанії з Європи. Британські дослідники нагадали, що Регламент Європейського Союзу забороняє імпорт нелегальної деревини, а також вимагає, щоб покупці проводили детальні перевірки своїх контрагентів.

«Компанії не дотримуються закону, проте уряди країн-членів ЄС не змушують їх цього робити. Важко придумати більш кричуще порушення, аніж покупка у фірми, яка згадується у кримінальній справі щодо хабарництва на топ-рівні», – йдеться в матеріалі «Earthsight»

Найбільшими покупцями деревини виявились італійські компанії «Co Mo Las», «Sangiorgi Legnami» та шведська «Primpanel AB».

За інформацією «Earthsight»,розташована у регіоні Тоскана компанія «Co Mo Las» на власному сайті стверджує, що отримує матеріали від «найкращих виробників пиломатеріалів у світі». Інша італійська компанія, «Sangiorgi Legnami», на своєму веб-сайті заявляє, що обирає своїх постачальників ретельно: «з неухильною повагою до законів і навколишнього середовища». Шведська фірма «Primpanel», яка імпортувала деревину із Клеванського заводу до лютого минулого року, стверджує, що у якості основи для власного виробництва використовує шведські ліси.

Крім того, у переліку імпортерів фігурує ТОВ «КТП» з Російської Федерації, яке у 2016 році придбало у «Променя» виробів з дерева на майже 1 млн грн.

Як відомо, ПАТ «Клеванський лісозавод “Промінь”» фігурує у кримінальному провадженні від травня 2014 року як компанія, рахунки якої використовувалися для легалізації грошей, отриманих в результаті реалізації незаконної схеми так званих «маркетингових послуг». Із таким призначенням іноземні покупці деревини щонайменше у 2011-2014 роках перераховували на рахунки ряду офшорів «відкати» взамін на отримання затребуваних обсягів української деревини.

За підозрою слідчих, автором оборудки став екс-голова Держлісагентства часів Януковича Віктор Сівак при пособництві власної дружини громадянки РФ Марини Журавльової. Саме їй належали 95% акцій Клеванського заводу аж до моменту його ліквідації у березні поточного року.

Непогашені борги компанії сягнули 135,92 млн грн. Зважаючи на ризик того, що корпоративні права, рухоме та нерухоме майно «Променя» могли бути відчужені чи передані на користь третіх осіб з метою приховування, 18 травня детективи НАБУ отримали повторний дозвіл на арешт акцій Журавльової та усього майна «Променя».

Тоді ж суд вирішив передати усе арештоване майно в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Станом на 26 квітня цього року майно все ще має статус такого, що «очікує передачі в Управління АРМА органами прокуратури».

Згідно з митними записами «Earthsight», остання операція Клеванського лісозаводу щодо продажу дерев’яних панелей датована 23 квітня 2018 року.

Нагадаємо, у липні минулого року організація «Earthsight», яка  вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, повідомила, що з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих.