Павільйон на Всесвітній виставці в Дубаї обійдеться Україні у $5 мільйонів
03.06.2019   //  

ДП «Експо-2020» Міністерство економічного розвитку і торгівлі України 28 травня за результатами тендеру замовило компанії «ASGC Construction Llc» (ОАЕ) будівництво павільйону України на Всесвітній виставці «Експо-2020» у місті Дубай (ОАЕ) за $5,10 млн, або 134,23 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У жовтні 2018 року Мінекономрозвитку замовило ТОВ «ТД Промфінінвест» концепцію, ескізи та оцінку витрат щодо українського павільйону в п’яти варіантах за 2,99 млн грн.

За нинішньою угодою, арабська фірма зведе двоповерховий павільйон на тему «Смарт Україна: Єднаючи світ» та облаштує прилеглу територію до 19 жовтня 2019 року.

Павільйон міститиме приміщення для заходів на 150 осіб, ресторан на 80 осіб з кухнею, сходи, ліфт, по два туалети на кожен поверх, технічні приміщення для персоналу тощо.

Вартість його будівництва співставна із цінами зіркових маєтків у Голлівуді, США.

Субпідрядниками будуть арабські компанії «Al Shafar Steel Engineering Llc», «Al Shafar United Electromechanical Engineering Llc», «Al Shafar Interiors Llc», «JML Architectural Facades Llc», «Hard Precast Building System Llc», «Hard Block Factory Llc» та «Emirates Beton Ready Mix Concrete Llc».

Забезпечення виконання договору складає 5%. До 17 червня виплатять аванс 50%, ще 30% вартості виплатять після підготовки і отримання дозволів, а решту 20% після будівництва.

Ціна угоди на 7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у $5,50 млн.

Компанія «ASGC Construction Llc» входить в однойменну групу «ASGC» та є однією з найбільших будівельних компаній ОАЕ. За даними Кабміну, її найбільш масштабними проектами є тематичний павільйон «Sustainability» на «Експо-2020», Дубай Арена, музей «Etihad», Бібліотека Мухаммеда бін Рашида в ОАЕ. Також вона є генпідрядником щодо павільйонів Азербайджану та Австралії і субпідрядником щодо павільйону Німеччини.

Інші три компанії пропонували на 0,2-13% нижчі ціни, проте їх відхилили зокрема через відсутність документу від муніципалітету Дубая на підтвердження кваліфікації. Також у всіх трьох відхилених учасників були проблеми з тендерним забезпеченням: «OP3 Design LLC» (ОАЕ) його не сплатила, «Nussli Adunic AG» (Швейцарія) надала проект замість банківської гарантії, а ТОВ «Неодім Захід» надало гарантію з банку не першого класу.

Також швейцарська «Nussli Adunic AG» і «Неодім Захід» не надали  комерційну ліцензію від Департаменту економічного розвитку Дубая. Крім того, арабська «OP3 Design LLC» не надала дані про субпідрядників та аналогічний договір, швейцарська «Nussli Adunic AG» не надала згоду з проектом договору і довідку з відомостями про себе, а «Неодім Захід» не підтвердив досвід будівництва павільйонів країн-учасниць саме у вигляді окремої будівлі.

«Неодім Захід» скаржився в АМКУ на переможця, але не довів наявність у того недоліків.

Дорожчим конкурентом було київське ТОВ «Аліас Інвест Груп» Віталіни Кігім, Андрія Близнюка, Ольги Могильної та Андрія Яровенка, чий номер телефону +380673820060 співпадає з ТОВ «БК Олімпік» того ж Близнюка, Юрія Лисенка і Сергія Каличака.

Мінекономрозвитку створило держпідприємство «Експо-2020» в січні 2019 року. Зараз обов’язки директора ДП виконує Іван Сидоренко, який до того був головним спеціалістом відділу взаємодії та комунікацій з експортерами департаменту розвитку експорту МЕРТ.