Фірма розіграла 12 мільйонів на Renault Duster для сільської медицини
01.06.2019   //  

В Івано-Франківській області за останній рік в рамках президентської програми «Доступна медицина» у ПП «В.С.К.» придбали позашляховики Renault Duster для лікарів, що працюють у сільській місцевості, на загальну суму 12 млн грн. Про це написали Остап Бринський, Тетяна Черниш у «Курсі».

З листопада минулого року місцеві центри первинної медичної допомоги почали оголошувати тендери на закупівлю автомобілів для медиків. Технічні параметри автомобілів виявилися фактично виписаними під конкретну марку авто – Renault Duster. Так, наприклад, Тисменицька міська лікарня назвала файл з тендерною документацією «Рено Дастер».

Тим часом на закупівлі авто для амбулаторій спробувало пробитися ТОВ «Богдан-Авто Івано-Франківськ» з китайським «JAC S3», що вважається дешевшим аналогом «Renault Duster». Однак технічні характеристики їхніх авто не відповідали вимогам тендерної документації, тому були відхилені.

Подібний випадок трапився у Рівному, де на великому тендері підприємство «Богдан-Авто Луцьк» не допустили до аукціону через невідповідність техвимогам. А ось запорізький «Богдан» виграв скаргу в АМКУ на тендері Департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА. Комісія з розгляду скарг АМКУ підтвердила дискримінаційний характер технічних характеристик транспортних засобів у тендерній документації.

В Івано-Франківській області на усіх 25 тендерах щодо придбання Renault Duster перемогу здобула приватна виробничо-комерційна фірма «В.С.К.» – офіційний і єдиний дилер автомобілів Renault в Івано-Франківській області. Загальна сума всіх авто – майже 12 млн грн.

«В.С.К» залучала своїх колег із сусідніх регіонів, щоб створити видимість конкуренції», – пише «Курс».

У більшості випадків технічними учасниками ставали ТОВ «Ю.Р.К» зі Львова, ТОВ «Вік Партнер» з Рівного та ТОВ «Автоподіум» з Чернівців – офіційні дилери Renault у своїх областях. В обмін фірма допомагала своїм «партнерам» вигравати торги у їхніх регіонах. Так, «В.С.К.» брала участь у 14 закупівлях авто Renault у Львівській, Волинській, Рівненській та Чернівецькій областях, проте жодного разу не вигравала.

Видання наводить приклади перемог «В.С.К.». Так, на тендері на 460 тис грн., оголошеного Тлумацьким центром первинної медичної допомоги, суперник «В.С.К.» взагалі не подав жодних документів. «Вік Партнер» просто зареєструвалася на торги для того, щоб вони відбулися.

Закупівля автомобілів ЦПМД Долинської райради попала в поле зоре львівських активістів. У боротьбі за лот взяло участь двоє учасників – «В.С.К.» та львівська «Ю.Р.К.» У їхніх тендерних пропозиціях активісти виявили низку ознак, що вказують на пов’язаність двох фірм. Зокрема, вони надали сертифікати на автомобілі з однаковим номером та датою, крім того, в одній з довідок однаково написали прописаними літерами заголовок колонки, хоча в замовника в шаблоні цього не було.

Аналітики «Антикорупційної платформи» теж виявили збіги у документах франківської та львівської фірм й на інших закупівлях, що проходили в області. Зокрема, на тендер, оголошений Рогатинським ЦПМД, «В.С.К» та «Ю.Р.К.» подали довідки про технічні характеристики предмету закупівлі, які як візуально, так і за змістом схожі між собою. Водночас в тендерній документації замовника форма цих довідок дещо відрізняється від довідок, які надали учасники.

На 6 тендерах у листопаді-грудні 2018 р., проведені у Верховині, Косові, Рожнятові, Рогатині, Долині і Тисмениці очікувана вартість авто, яку поставив замовник, становила 500 тис грн. «В.С.К.» приходила на торги з пропозицією, на 1000 грн. меншою за початкову вартість, і вигравала конкурс, оскільки суперники («Ю.Р.К», «Галич-Моторс» та «Вік Партнер») пропонували товар за максимальною ціною у півмільйона. Під час аукціону ніхто не знижував вартості своєї пропозиції.