Мер Кличко і цар Горох
31.05.2019   //  

«Он сам признавался своей царице Луковне:  Кажется, взял бы все на свете одному себе. Разве я виноват, что у меня так рука устроена?», –

Казка про царя Гороха»)

 

Мер Києва ВіталіКличко в інтерв’ю  журналу «Новое время», відповідаючи на питання про незаконне будівництво,  вирішив «побідкатись і розвести руками».

Бо виявилось, що у забудові Києва архітектурними потворами,  винен не він сам чи його БПП-шна депутатська більшість, а цар Горох з поплічниками. І це без жартів.

Цитата:

«Проблеми у нас – ті умови, у яких місто Київ забудовується: за дозволами, які були отримані ще за царя Гороха».

У пошуках казкового персонажу, який захарастив столицю, ми  проаналізували, що творилось з Києвом після 2014-го. Отож.

Для початку зафіксували три великі схеми, за якими забудовники за допомогою чиновників Кличка узаконювали новобудови.

  • З 2015 року почалося узаконення передачі десятків гектарів під житлову забудову всупереч діючому Генплану Києва

Це вдалося зробити через затвердження Київрадою Детальних планів територій, що суперечать Генплану. Детально схему розписано тут.

Саме таким чином стали можливими незаконні забудови Троєщини, що принесе  забудовникам близько $90 млн прибутку і Рибальського півострова, на якій зароблять від $100 до $500 млн.

Деякі історії вже розслідують правоохоронні органи. Наприклад, факти внесення завідомо неправдивих відомостей до ДПТ на Оболоні перевіряє Нацполіція.

Слід зазначити, що схему вигадали ще за Януковича, але тоді встигли лише зробити перший крок. 13 листопада 2013 року Київрада, відгородившись «Беркутом» від опозиційних фракцій (серед яких був УДАР Кличка), прийняла Міську програму розробку містобудівної документації. Віталій Кличко особисто обіцяв відмінити всі рішення нелегітимної Київради. Але замість відміни, Програму почали виконувати і поставили на потік розробку та затвердження ДПТ з порушенням Генплану.

  • У Київраді при Кличку активно поновлюється оренда ділянок, отриманих забудовниками при попередній владі

Більшість скандальних поновлень оренди відбувається не рішенням Київради, а через висновок земельної комісії Київради, яка розглядає подання Департаменту земельних ресурсів КМДА, а потім передає документи на поновлення оренди на підпис меру.

Як писали «Наші гроші», лише за два дні квітня 2018 року у такий спосіб поновили оренду 50 га зелених зон, переданих під житлову забудову за часів Леоніда Черновецького.

Таким чином, наприклад, поновили оренду ділянки по вул. Вільшанській, 2-б на Печерську, яку забудовник використовував з численними порушеннями і мав би її втратити, однак тепер намагається забудувати житловим комплексом.

  • Роздача чиновниками КМДА вихідних даних на забудову з порушенням вимог містобудівної документації

Маємо на увазі видачу містобудівних умов та обмежень. Як писали «Наші гроші», з 30.06.2017 по 12.02.2019 на нове будівництво надали близько 400 МУО, і 134 з них –  з порушеннями. Іноді чиновники вдаються навіть до підробки документів.

Нижче наведемо список 10 скандальних об’єктів, які стали можливими після червня 2014 року, коли мером Києва став Віталій Кличко:

  1. Забудова Сінного ринку на вул. Воровського (Бульварно-Кудрявська), 21.

Попри заборону будівництва вище 27 метрів (близько 9-ти поверхів)  у Центральному ареалі столиці, Департамент містобудування видав забудовнику МУО, який дозволив зведення торгівельно-офісно-житлового центру на 22 поверхи.

Забудова викликала сильний спротив громади. Та Кличко пішов на мирову з забудовником Сінного ринку, бо той погодився замість 22 поверхів звести лише 19.

  1. Забудова рекреаційної зони по вул. Микільсько-Слобідська, 1 (ЖК «Сонячна Рів’єра»).

Будинки зводять у стометровій прибережно-захисній смузі, де будівництво заборонене, на території, яка за Генпланом є зеленою зоною. Крім того, земля під двома недобудами – це пам’ятка ландшафту.

Як повідомив нардеп Сергій Лещенко, практично через кілька днів після втечі Януковича на початку березня головний архітектор Києва, не виконуючи постанову суду, видав МУО на будівництво вказаного житлового комплексу. А вже у січні вже 2015 року ДАБІ видала дозвіл на виконання будівельних робіт, «які, насправді, на той момент велися вже десять місяців». За даними Лещенка, до цієї забудови, яку зводить корпорація «Укрбуд» нардепа Максима Микитася, також причетний екс-нардеп Вадим Столар, якого при Кличку називають «сірим кардиналом» столиці.

Зауважимо, що при Кличку корпорація «Укрбуд» стала одним з найбільших забудовників Києва. У 2017 році журналісти «Схем» зафіксували спільний політ Столара, Кличка і Микитася.

  1. Зведення ТРЦ над станцією метро «Героїв Дніпра».

Ще у 2013 році чиновники КМДА погоджували, що об’єкт забудови не повинен перевищувати 1,5 метри над рівнем бортового каменю розв’язки. Натомість у 2016 році на цьому місці почали будувати 4-поверховий торгово-розважальний центр загальною площею 14,5 тис кв м. Цікаво, що експертний звіт проекту будівництва ТРК погоджував директор ДП «Укрдержбудекспертиза» Сергій Кузьмін, який з березня цього року очолює ДАБІ України.

Тепер пасажири ст. м. «Героїв Дніпра» з метро одразу потрапляють на перший поверх торгового центру.

Замовник будівництва – ТОВ «Єлікон Лтд», що пов’язане з депутатом (раніше УДАР, зараз – БПП) Валерієм Іщенком.

  1. Забудова парковки біля входу в метро на ст. «Палац Україна» по вул. Васильківська, 107-109.

У червні 2018 року Департамент містобудування КМДА видав ТОВ «Укржитлобуд» МУО на нове будівництво багатофункціонального комплексу. Запланована висота будівлі – близько 100 метрів. Хоча тут заборонено будівництво вище 27 метрів.

Основними власниками «Укржитлобуду» є фонди, що перебувають в управлінні ТОВ «КУА «Гарантія» Вадима Столара.

  1. Будівництво квартир для МВС за адресою вул. Крайня, 1 у Деснянському районі (ЖК «Twin House»).

Цей об’єкт є мало не еталонним, щоб простежити існуючі корупційні схеми на всіх етапах будівництва. Коли здавалося, що після Революції гідності це будівництво, що суперечить Генплану, буде скасоване, сталося навпаки – у 2016-му договір дивовижним чином продовжили. Детальніше про це та інші порушення читайте тут. До слова, це також забудова «Укрбуду» Микитася.

  1. Забудова схилу Кловського яру над Олександрівською лікарнею по вул. Мечникова, 7-б.

ТОВ «Будінформ» нардепа Віктора Бондара нещодавно розпочало роботи по будівництву житлового будинку висотою понад 30 поверхів.

Будівництво ведеться на основі МУО, виданих ще у 2010 році і які втратили чинність у 2013-му. Однак, у 2015 році тодішній заступник директора Департаменту містобудування Андрій Вавриш, якого Кличко звільнив у серпні того ж року, видав забудовнику лист, у якому не заперечував проти використання простроченого документу.

У серпні цього року у «Будінформа» закінчується строк оренди ділянки на Мечникова, 7-б. І вже тоді ми побачимо, чи чиновники тихо поновлять оренду за описаною вище схемою. Гадаємо, що саме так і буде.

  1. Нове будівництво на перетині вулиць Верхній Вал, Кожум’яцької та Вознесенського узвозу.

У січні 2018 року Департамент містобудування КМДА видав МУО на вказане нове будівництво, визначивши умовну висоту майбутньої будівлі до 73,5 м. При цьому відповідно до Генплану висота будівель тут не може перевищувати 27 метрів.

Замовниками МУО є ПАТ «Фінансово-промислова група «Атіка» і ТОВ «Феліксія», кінцевими власниками яких є заступник керівника ДУС Євген Сарнацький і екс-помічник нардепа від БПП Олександра Грановського Віталій Вайнштейн.

  1. Забудова «Укрбуду» на вул. Січових Стрільців, 59 (ЖК «Покрова»).

Ця забудова відбувається на землях оборони, які невідомим чином були переведені у комунальну власність. Ідея забудови не могла ніяк реалізуватися, починаючи з 2004 року. Аж поки у 2015 році Кличко не поновив забудовнику оренду ділянки, яка закінчилася за шість років до того.

Спочатку будівництво розпочали на підставі МУО, які втратили чинність у 2013 році. Через це ДАБІ скасувало дозвіл на будівельні роботи, що оскаржити в суді забудовнику не вдалося.

Та в лютому цього року забудовник отримав нові МУО на будівництво. Цього разу чиновники вказали, що висота комплексу не може перевищувати 26,5 м (це відповідає Генплану). Надалі залишається спостерігати за діями забудовника.

  1. Забудова частини скверу ім. В. Чкалова по вул. Олеся Гончара, 55

На ділянці 0,33 га, що фактично є частиною скверу ім. В.Чкалова, зведуть 14-поверховий житловий будинок з вбудованими приміщеннями. Висота будівлі буде орієнтовно 56 метрів. Хоча у цьому ареалі Києва, відповідно до Генплану, висота будівель не повинна перевищувати 27 метрів.

Попри це 15 листопада 2018 року консультативна рада з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини КМДА погодила історико-містобудівне обґрунтування по цьому об’єкту.

Будівництво проводить компанія «Ділайвест», пов’язана із співзасновницею будівельної компанії «Stolitsa Group» Владою Молчановою, яка була довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко по Святошинському району Києва.

  1. Зведення 115-метрової висотки по вул. Антоновича, 136-138.

Забудовник отримав землю у 2007 році під зведення офісного центру. Та у 2018 році Департамент містобудування КМДА видав МУО на нове будівництво: але не офісного центру, а «багатофункціонального комплексу». У реальності – житлова багатоповерхівка з вбудованими нежитловими приміщеннями. Крім того, попри обмеження по висоті у 27 метрів, оскільки це Центральна планувальна зона Києва, чиновники дозволили висоту понад 100 метрів.

Кінцевим бенефіціарним власником одного із замовників будівництва – ТОВ «ПІРІТ» – є бізнесмен, колишній політик Сергій Тігіпко.

 

Георгій Могильний, Ірина Шарпінська, «Наші гроші»