Екологи Вілкула дали 2,2 мільйона на аналіз викидів заводів Ахметова, Коломойського і Ярославського
31.05.2019   //  

Управління екології виконкому Криворізької міської ради 23 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Екоплюс» послуги у сфері екологічного менеджменту за 2,23 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч визначать хімічний склад та оцінять ступень забруднення атмосферного повітря у Кривому Розі, ідентифікують та інвентаризують основні джерела викидів забруднюючих речовин п’яти промислових підприємств, зокрема оцінять ризики для довкілля і здоров’я населення. Йдеться про ТОВ «Метінвест – Криворізький ремонтно-механічний завод», ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» і ПрАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» Ріната Ахметова, ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського, ПрАТ «Суха Балка» Олександра Ярославського.

Якість повітря оцінять за показниками формальдегіду, діоксиду азоту, діоксиду сірки, монооксиду вуглецю та недиференційованого пилу. Також виявлять вогнища теплового забруднення, оцінять стан рослинної маси зон відпочинку та зволоженості відвалів і хвостосховищ за допомогою даних із супутників Європейської космічної агенції. Місто поділять на зони за забрудненням, нададуть поради зі зменшення ризиків для здоров’я, а також створять зведений набір геопросторових даних у форматах файлів ГІС.

Ціна угоди на 11% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,50 млн грн.

Фірма «НВП «Екоплюс» із-під Дніпра належить директору Євгену Сорокіну, Наталії Казіміровій та Олені Василівна Чирковій. Особа з такими ПІБ заснувала криворізьку ГО «Дніпропетровська міжрегіональна екологічна асоціація» з директором Інституту проблем природокористування та екології НАНУ, професором Аркадієм Шапаром і завідувачем кафедри екології та охорони навколишнього середовища ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», професором Григорієм Шматковим.

Конкурентами були ТОВ «КП Екоаудит» Олени Милованової, ТОВ «Науково-дослідницький інститут інноваційних технологій» («НДІ ІТ») Данила Черненкова, Володимира та Олени Ніконенків  і ТОВ «Науковий парк Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління «Чорнобиль», засноване нею з ТОВ «Український центр радіаційної безпеки» Валерії Чабаненко, ТОВ «Інститут екологічних інновацій та менеджменту» Алли Дудченко і ТОВ «Злато-Буд» Ярослава Горупахи.

У 2018 році Управління замовило «НДІ ІТ» оцінку викидів ПАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» Ахметова і ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на 2,35 млн грн.