АМКУ відправив у трирічний бан компанії за розіграний тендер екологів часів Жебрівського
31.05.2019   //  

Харківське відділення АМКУ наклало 136 тис. грн штрафу на харківські ТОВ «Альянс Сталь» та ТОВ «АС Промінвест» за спотворення результатів торгів Департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації у 2018 році. Про це свідчить рішення Відділення від 21 травня.

Йдеться про закупівлю контейнерів для збору промислово-побутових відходів очікуваною вартістю 27,90 млн грн.

На спірні торги прийшли троє учасників. ТОВ «Альянс Сталь», ТОВ «АС Промінвест» та ТОВ «Югсталь». Замовник відхилив пропозицію останнього. «Югсталь» у відповідь успішно оскаржив в АМКУ рішення замовника про допуск двох конкурентів. Врешті замовнику довелось скасувати торги.

Усім цим подіям передувала заява «Югсталі» до Харківського ОТВ АМКУ про змову «Альянс Сталі» та «Промінвесту». Викладені у заяві факти підтвердились.

Так, Харківське ОТВ АМКУ встановило, що ці учасники подавали свої конкурсні документи з одного авторизованого майданчика. Відповідальні особи компаній були різними, однак, у них був спільний контактний номер. Оплата за участь у торгах була проведена від обох учасників з однієї IP-адреси.

Також з’ясувалось, що компанії орендують приміщення в одній і тій же будівлі у Харкові, між ними наявні сталі господарські відносини та документи на спірні торги – вони готували спільно.

Відомо також, що «Альянс Сталь» залучало до підготовки документів Ірину Юннікову. Водночас, вона займала посаду менеджера з продажу у «АС Промінвест».

Зважаючи на зібрані факти, Харківське ОТВ АМКУ кваліфікувало дії компаній як антиконкурентні узгоджені, що стосуються спотворення результатів торгів.

Кожна з фірм отримала по 68 тис. грн штрафу та заборону брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.

Додамо, одноосібним власником ТОВ «АС Промінвест» є Олексій Бражников, а ТОВ «Альянс Сталь» належить його бізнес-партнеру Богдану Сідорову. Ще у 2018-му ці харків’яни контролювали «Альянс Сталь» удвох. Тендер, за який компанії отримали штраф від антимонопольників, виявився єдиним, на який вони прийшли одночасно.