АМКУ оштрафував «АМПУ» за зловживання при організації перевалки вантажів на рейді Одеського порту
30.05.2019   //  

Одеське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ДП «Адміністрація морських портів України» на 68 тис. грн за ущемлення інтересів споживачів послуг з організації вантажопереробки вантажів через стягування з них плати за послуги, або вже оплачені, або такі, що мають бути безоплатними. Про це свідчить рішення Відділення від 21 травня.

Антимонопольники встановили, що протягом 2017-2018 років ДП «АМПУ» у межах акваторії Одеської філії займало монопольне становище із часткою 100% на ринку надання комплексу послуг з організації вантажопереробки вантажів, зокрема, на рейді Одеського порту та «борт-борт» біля причалів порту.

При цьому, Одеська філія «АМПУ» нав’язувала суб’єктам господарювання платні послуги, які вже були оплачені у складі портових зборів та інших послуг за державними регульованими тарифами, які «АМПУ» надає монопольно.

За умови існування значної конкуренції на ринку, констатували у Відділенні, «АМПУ» не мала б можливості стягувати додаткові кошти за комплекс послуг, які вже оплачені за договорами про взаємодію сторін під час агентування суден в українських морських портах.

З-поміж іншого, заявники оплачували й послуги, які потрібні самій Адміністрації. Наприклад, здійснення обліку вантажу інженером комерційного відділу або ж статистичний контроль вантажопереробки зернових вантажів.

За зазначені дії ДП «АМПУ» отримало 68 тис. грн штрафу та отримало зобов’язання припинити порушення.