Комунальник отримав 3 роки в’язниці за корупційну закупівлю двох мікроавтобусів
29.05.2019   //  

Бабушкінський райсуд Дніпра 2 травня визнав винним директора КУ «Міський центр соціальної допомоги» Дніпровського міськради Юрія Клименка, який придбав мікроавтобуси за 2 млн грн., і призначив йому 3 роки позбавлення волі. Про це написала Ольга Юдіна у «БюроUA».

Подробиці цієї корупційної схеми видання розповіло у розслідуванні «Як під виглядом соціальної допомоги витратити даремно 2 мільйони гривень», що вийшов у вересні 2015 року.

У 2015 р. Центр замовив ТОВ «Окраїна» два мікроавтобуса, обладнаних для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями.

В подальшому «Окраїна» уклала з ТОВ «Автотрейдінг-Дніпро» договір купівлі-продажу двох Renault Master за 580 тис грн., і внесла на рахунок продавця 58 тис грн. Решту суми, як значиться в договорі, «Окраїна» зобов’язувалася заплатити «Автотрейдінг-Дніпро» до 13 липня.

Згідно з документацією, учасники повинні були підтвердити відповідність запропонованого товару вимогам ДСТУ ГОСТ 30478: 2006 («Автобуси для перевезення інвалідів»), а також надати документи, які підтверджують їхній статус як виробника або як офіційного представника виробника товару.

Як значиться у вироку суду, Клименко, знаючи, що ТОВ «Окраїна» мікроавтобуси не поставило, сертифікати відповідності не надало, тим не менш підписав податкову накладну, засвідчивши отримання від ТОВ «Окраїна» двох спеціально обладнаних мікроавтобусів.

Крім того, Клименко підписав лист на адресу керівника «Окраїна» про те, що поставлені машини не обладнані пристосуванням для заїзду в салон інвалідного крісла, тобто не відповідають вимогам замовника, а також підписав і видав договір відповідального зберігання та акт прийому-передачі, згідно з якими мікроавтобуси «повертаються» ТОВ «Окраїна», щоб усунути недоліки.

6 липня, на підставі резолюції Клименка, бухгалтерія Центру відправила в казначейство платіжне доручення, 8 липня «Окраїна» отримує на свій рахунок 1,98 млн грн. 9 липня ТОВ «Автотрейдінг-Дніпро» підписує з ТОВ «Окраїна» приймально-передавальний акт Renault Master.

Видання нагадує, що за тендером Центр закупив не вантажні автомобілі, якими є Renault Master, а пасажирські, обладнані для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. Навіть якби Renault Master станом на 2 липня таки приїхали на базу орендованого Центром АТП-11227 в Дніпрі, це були б ще не переобладнані вантажні автомобілі: за даними слідства, договір на проведення переобладнання Renault «Окраїна» уклала з ТОВ «Виробничо-торгова компанія «Сплайн» тільки 27 липня 2015 року.

Юрія Клименка визнали винним в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364 та ч.1 ст.366 КК України.

Від покарання за ч.1 ст.366 – в тому числі два роки позбавлення волі – Клименко був звільнений на підставі ст.49 КК України в зв’язку із закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності. За ч.2 ст.364 екс-директору Центру було призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Також, згідно з вердиктом суду, екс-директор Центру повинен відшкодувати збиток Дніпровському міськраді в розмірі 1,98 млн грн.