Росіяни отримали погоджені в ДІЯРУ з порушенням техумови на дизелі АЕС, щоб ніхто не робив деталі в Україні
28.05.2019   //  

Після того, як «Наші гроші» оприлюднили інформацію стосовно успішного завершення тендеру «Енергоатому» на виготовлення в Україні запчастин до радянських дизель-генераторів на АЕС, редакція отримала дані щодо схеми, яка може завадити впровадженню імпортозамісного виробництва. Йдеться про спробу росіян отримати контроль над Технічними умовами на дизель-генератори.

Українське ТОВ «Інтерарм Інвест» погодило в Державній інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) технічні умови на російські дизель-генератори для АЕС. Потім воно продало ці техумови російському АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго». Це зробили без необхідного погодження в ДП «НАЕК «Енергоатом», щоб не допустити налагодження ним виробництва запасних частин до цих дизелів в Україні. Про це повідомили джерела «Наших грошей» в «Енергоатомі».

У 2017 році ТОВ «Інтерарм Інвест» погодило в ДІЯРУ техумови ТУ Р 29.1-56302687-033:2015 «Дизельная генераторная установка АСД-5600». Ці дизелі від часів СРСР використовуються на більшості атомних електростанцій України як резервна електростанція на випадок раптового знеструмлення АЕС.

У техумовах сказано, що вони в 2015 році були погоджені тримачем оригіналу техумов та виробником і власником креслень ЗАО «Производственное объединение «Дизель-Энерго» (Росія). Ця фірма-правонаступник виробника дизелів «Русский дизель» у 2017 році почала банкрутувати і була куплена ООО «Кингисеппский машиностроительный завод» (належить росіянам Джахіду Акперову та Тетяні Даниленко).

Згодом, у 2018 році «Інтерарм Інвест» продав погоджені в ДІЯРУ техумови російській фірмі зі схожою назвою – АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» Анни Іванової з капіталом 10 тис руб. Її першим директором був Олександр Лазарєв, який раніше був директором вищевказаного виробника дизелів ЗАО «ПО «Дизель-Энерго». Але потім він змінив місце роботи на майже однойменну «прокладку» АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго». Торік Лазарєва затримували в Росії за поставку Петербурзькому метрополітену продукції АО «МК «Дизель-Энерго», котру ЗАО «ПО «Дизель-Энерго» назвало контрафактною. Після того затримання Лазарєв поступився директорським кріслом якомусь Геннадію Жегурову, і у 2019 році АО «МК «Дизель-Энерго» звернулося до «Енергоатома» за погодженням куплених у «Інтерарм Інвест» техумов.

При цьому під час погодження в ДІЯРУ було порушено процедуру СОУ НАЕК 077:2015, за якою техумови погоджують в «Енергоатомі», а потім – у ДІЯРУ. Остаточне погодження техумов в «Енергоатомі» та ДІЯРУ проводиться після отримання позитивних результатів приймальних випробувань, програму яких теж погоджують «Енергоатом» та ДІЯРУ. Крім того, в комісію приймальних випробувань мали залучатись представники «Енергоатома».

За даними джерела «Наших грошей», «Інтерарм Інвест» порушив процедуру погодження, не пройшовши вказаних процедур в «Енергоатомі» та виконавши їх тільки в ДІЯРУ.

Введення техумов у дію може монополізувати виробництво запчастин до дизелів. Зокрема деталі виготовлятимуть лише заводи-виробники дизелів, їхні наступники і спеціалізовані організації з правами на виготовлення. А середні й капітальні ремонти виконуватимуть лише сервісні служби заводів-виробників дизелів. Це унеможливить імпортозаміщення та налагодження виробництва запчастин українськими компаніями чи «Енергоатомом».

Нагадаємо, днями «Енергоатом» замовив ТДВ «Бориславский завод «Рема» виготовлення дослідної партії запчастин до двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600 за 23,15 млн грн.

Раніше засновником столичної «Інтерарм Інвест» значився Петро Тищенко. За даними системи «YouControl», у різний час фірмою володів і керував Ярослав Петрович Тищенко, який представляв на переговорах із Запорізькою АЕС фірму «Raido Trading» (Латвія).

Саме «Raido Trading» і «Nordetanolis» (Литва) продають «Енергоатому» запчастини, які поставляються із самої Росії або через «Adriadiesel d.d.» (Хорватія) за цінами, завищеним у кілька разів (див. «Державна зрада в «Енергоатомі». Чи все-таки в СБУ?»).

Із 2016 року «Інтерарм Інвест» отримав підрядів переважно в «Енергоатомі» на 23,15 млн грн., а також розігрував підряди із «Raido Trading», «Nordetanolis», «Arako spol. s. r. o» (Чехія) зі складу держкорпорації «Росатом», «NP Trade GmbH» (Німеччина) тощо.

Нині ж «Інтерарм Інвест» переоформлено у Дніпрі під новою назвою «Оріон Лімітед» з масовим номером телефону на донеччанина Руслана Мерзлякова та його ж харківське ТОВ «ВІП Експрес». Мерзляков є засновником кількасот фірм, у зв’язку з чим, наприклад, фігурував у скандалі навколо занедбаної будівлі біля Потьомкінських сходів в Одесі.