Суд не побачив порушень у закупівлі освітянами вугілля в обхід «Прозорро»
27.05.2019   //  

Касаційний господарський суд визнав правомірними укладені в обхід системи «Прозорро» п’ять договорів про закупівлю вугілля для освітян Олександрівської райради Донецької області за 999 тис. грн. Про це свідчить постанова суду від 21 травня.

Верховний суд вирішив, що прокуратура неправильно визначила орган, в інтересах якого був поданий позов, а також не довів наявності порушення інтересів держави внаслідок укладення спірних договорів у неконкурентний спосіб.

Йдеться про оскарження правомірності п’яти договорів на поставку вугілля, укладених між КУ «Олександрівський районний центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти» Олександрівської райради та ТОВ «Селидівпромресурс» у лютому-березні 2018 року.

Ще наприкінці 2017 року комунальники оголосили закупівлю 937 тонн вугілля очікуваною вартістю 3,22 млн грн, однак ті торги не відбулись. Замовник відхилив найдешевшу пропозицію і вже визнав переможцем підприємицю Оксану Устименко. 31 січня один із учасників, підприємство «Нирт», поскаржився в АМКУ на неправомірний допуск конкурсної заявки Устименко.

Замовник не став очікувати розв’язки суперечки ринкових гравців тендерною колегією АМКУ, а запустив процес легітимізації безконкурентної закупівлі вугілля. При чому у компанії, яка взагалі не приходила на оголошені торги.

8 лютого голова Олександрівської РДА звернувся до голови Донецької ОДА з листом, в якому просив надати дозвіл на закупівлю вугілля кам’яного у формі укладення прямих договорів до 200 тис. грн на період оскарження без використання системи «Prozorro».

Тож, коли 16 лютого АМКУ визнав акцепт пропозиції Устименко неправомірним, на руках у комунальників уже було два підписані із ТОВ «Селидівпромресурс» договори на поставку вугілля.

23 лютого замовник повикидав усі заявки учасників і відмінив торги.

Потому було укладено ще три позаконкурентні договори. Їхня загальна вартість склала 999 тис. грн.

У серпні 2018-го перший заступник керівника Костянтинівської місцевої прокуратури в інтересах Олександрівської райради Донецької області звернувся до суду з позовом до комунальників-замовників та компанії «Селидівпромресурс» про визнання недійсними спірних договорів.

Проте прокуратура програла у всіх трьох інстанціях.

Суди зійшлись на позиції, що Олександрівська райрада не є органом, відповідальним за діяльність комунальної установи «Олександрівський районний центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ освіти», тож безпідставно було запускати судовий процес в інтересах цього органу.

Також суди вирішили, що прокуратура не зібрала матеріалів, які б засвідчили про порушення економічних інтересів держави під час укладання спірних договорів, а також – завдання шкоди саме державному бюджету внаслідок їх укладання.

Таким чином, Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу прокуратури. Постанова набрала законної сили у момент прийняття, є остаточною та не підлягає оскарженню.