Атомники організували в Україні випуск запчастин до російських генераторів, які нині поставляють «прокладки» під дахом СБУ
27.05.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 22 травня уклало угоду з ТДВ «Бориславский завод «Рема» про виготовлення дослідної партії запасних частин для ремонту двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600 на 23,15 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виготовлять дослідну партію із 33 видів запчастин за ТУ У 28.1-37147787-069:2017 і кресленнями, розробленими ВП «КБ «Атомприлад», до двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600 виробництва ленінградського заводу «Русский дизель». Ці дизелі від часів СРСР використовується на більшості АЕС України як резервна електростанція на випадок раптового знеструмлення АЕС.

Ціни за одиницю окремих найменувань запчастин в договорі не зазначені. Гарантійний строк їхньої експлуатації становить рік при гарантійному напрацюванні 8 тис годин.

Після Майдану керівництво «Енергоатома» спробувало налагодити випуск необхідних запчастин в Україні. Однак СБУ порушило кримінальну справу проти представників «Енергоатому» і компаній, причетних до розробки. Також представники спецслужби наполягали на закупівлях саме російських запчастин. Тому держкомпанія продовжила купувати через фірми «Raido Trading» (Латвія) і «Nordetanolis» (Литва) запчастини, які поставлялись із самої Росії або через «Adriadiesel d.d.» (Хорватія) за цінами, завищеним у кілька разів (див. «Державна зрада в «Енергоатомі». Чи все-таки в СБУ?»).

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції.

Нагадаємо, торік «Енергоатом» двічі намагався провести відкриті торги на виготовлення цих запчастин очікуваною вартістю 23,15 млн грн. Однак їх довелося відмінити через нестачу учасників після того, як до аукціонів було допущено тільки завод «Рема». Зокрема литовський «Nordetanolis» тоді відхилили через претензії до наявності в нього власного виробництва. Компанія повідомляла, що робитиме запчастини у кооперації з хорватською «Adriadiesel d.d.», а також не зобов’язалася пройти оцінку постачальника в «Енергоатомі».

Нині «Nordetanolis» поскаржився в АМКУ на застосування переговорної процедури, яке вважав дискримінаційним щодо себе як продавця продукції «Adriadiesel d.d.». Скаржник заявив, що на відмінених торгах його відхилили попри її дворічний досвід поставки запчастин виробництва «Adriadiesel d.d.», тоді як завод «Рема» не має досвіду їхнього виготовлення і планував купити фільтроелементи (2 із 33 позицій) в «Adriadiesel d.d.».

Крім того, «Nordetanolis» стверджував, що пропонував нижчу ціну (від «Наших грошей»: скаржник пропонував серійну хорватську продукцію, тоді як у випадку української йдеться ще тільки про дослідну партію). Однак згодом литовці відкликали скаргу через «зміну рішення щодо участі у процедурі закупівлі». За даними джерел «Наших грошей» в «Енергоатомі», це відбулося після переговорів з «Adriadiesel d.d.», за результатами яких хорвати переконала свого литовського дилера забрати скаргу.

«Бориславский завод «Рема» належить Наталії Лось, Ярославу Пижу, Юрію Флюнту та Андрію, Василю і Ганні Німасам. Юрій Романович Флюнт 1975 р. нар. у 2006-2007 рр.. був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Олексія Радзієвського. Начальник ВРТП «Укргазенергосервіс» ПАТ «Укртрансгаз» Роман Орестович Флюнт 1954 р. нар. може бути батьком Юрія Романовича Флюнта.