АМКУ оштрафував на 160 тисяч фірми, що розіграли 10 мільйонів на трубках для ТЕЦ «Есхар»
23.05.2019   //  

Харківське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Завод кольорових металів» та ТОВ «Мегамет» на 160 тис. грн за спотворення результатів торгів ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» у 2016 році. Про це свідчить рішення відділення від 14 травня.

Свого часу ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» монополізувало поставки вугілля на ТЕЦ «Есхар» (Харків), а весною 2012 року отримало її від Міненерговугілля в концесію.

Харківські антимонопольники дослідили два тендери цього замовника щодо придбання латунних трубок очікуваною вартістю 11 млн грн, з’ясувавши, що торги були розіграні пов’язаними компаніями – «Заводом кольорових металів» та «Мегаметом».

На одному з тендерів ці двоє конкурували виключно один з одним, а на іншому – конкуренцію їм склало ТОВ «Торгова Компанія “Елєгін”», однак, програло в ціновому змаганні. Підряди отримав «Завод кольорових металів», оцінивши договори у загалом 10,12 млн грн.

У доказову базу про змову компаній лягли лише чотири пункти:

  • Пов’язаність відповідачів через господарські відносини протягом 2016-2017 років («Завод кольорових металів» купував у «Мегамету» брухт кольорових металів для виготовлення готової продукції);
  • Подання учасниками тендерних пропозицій з використанням однієї й тієї ж IP-адреси;
  • Відсутність цінової конкуренції у ході аукціонів;
  • Схожості у конкурсних документах.

ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» зареєстрована на дві офшорні компанії «Ко-Інвестментс Лтд» з Белізу та «Леттаєр Бізнес Корп.» з Сейшельських островів. Бенефіціарними власницями значаться Олександра Нікітіна та Дар’я Гасан.

Олександра Нікітіна є також учасником ПП «Сетлер», де одним із засновників є син екс-нардепа від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка Анатолій Бойко, та Наталія Мазур, яка була засновницею й директором двох благодійних фондів екс-голови «Нафтогазу» Євгена Бакуліна.

Раніше засновником компанії виступав Юлій Іоффе, колишній заступник Юрія Бойка в міністерстві паливно-енергетичного комплексу, та очолюваній Бойком Республіканській партії.

ТОВ «Завод кольорових металів» зареєстроване на Тетяна Хахалєву. ТОВ «Мегамет» – на Тетяну Туманову. На рахунку «ЗКМ» бюджетних підрядів на 13,88 млн грн.