Кабмін планує покласти на державу збитки від продажу електроенергії населенню, зберігши прибутки Ахметова, – експерт Зеленського
22.05.2019   //  

Кабінет міністрів 22 травня планує прийняти кілька рішень щодо можливого нового ринку електричної енергії з 1 липня, повідомив Андрій Герус, що у команді президента Володимира Зеленського відповідає за енергетику, ЖКГ та антимонопольне регулювання.

За даними Геруса, уряд планує покласти «на дві державні компанії спеціальні обов’язки у розмірі біля 80 млрд грн у рік… Зараз ці спецобовязки оплачують усі, а згідно нової “реформи” – будуть оплачувати тільки держ компанії, а ДТЕК не буде оплачувати».

Раніше НКРЕКП вже пропонувало визначити державний «Ененргоатом» як постачальника електроенергії за низьким тарифом для населення.

«При чому на приватні компанії ДТЕК такі спеціальні обовязки не будуть накладені – вони будуть отримувати надприбутки, та ще додатково зароблять понад 10 млрд грн на цій “реформі”», – вважає Герус.

Експерт відмічає, що 20 з 80 мільярдів гривень є оплатою промислових «зелених» тарифів, на яких у тому числі заробляє ДТЕК.

На думку Геруса, питання збереження низьких тарифів можна було б накладати пропорційно виробітку або виручці кожної компанії. Якщо пропорційно виробітку кВт-год, то на «Енергоатом» мало би піти 50% від цієї суми, а на ДТЕК біля 30% цієї суми. Якщо пропорційно виручці, то на «Енергоатом» мало би піти 30% від цієї суми, а на ДТЕК біля 50%.

«Але міністр Насалик чомусь пропонує, щоб все 100% навантаження пішло держ компанії і 0% на навантаження ДТЕК Ахметова. На кого працює Насалик», – питається Герус.

За даними «Наших грошей», станом на ранок 22 травня у порядку денному засідання Кабміну немає окремого питання про покладення спецзобовязань на «Енергоатом». Міністр енергетики Ігор Насалик має представляти проекти двох урядових постанов – про затвердження Статуту державного підприємства «Оператор ринку» і про затвердження Статуту державного підприємства «Гарантований покупець».

Разом з тим, за практикою уряду Володимира Гройсмана можливо включення будь-якого проекту «з голосу» вже безпосередньо під час засідання.