За рік «журилівці» в півтора раза підняли ціну сірки для СхідГЗК за 129 мільйонів
21.05.2019   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 16 травня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» сірки на 128,58 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 24 тис т технічної газової гранульованої або комової сірки ґатунку не нижче 9995 (не менше 99,95% основної речовини) по $202, або 5 325 грн. за тонну. Нині Договір передбачає поставку в Жовті Води на умовах DDP, тобто перевезення коштом і на ризик продавця, який також здійснюватиме експортне та імпортне митне оформлення.

Переможець у складі своєї пропозиції подав паспорти від виробників «Каспійгаз» та «Роснефть» (Росія) і «Казмунайгаз» та «СНПС-Актобемунайгаз» (Казахстан).

У жовтні 2018 року «Еко-Сервіс» на умовах DDP продав СхідГЗК російську чи казахську гранульовану сірку ґатунку не нижче 9998 по стільки ж – $200, або 5 607 грн. за тонну.

У травні 2018 року СхідГЗК замовляв фірмі «Zodiak Plus» (Латвія) російську чи казахську комову сірку ґатунку не нижче по $123, або 3 895 грн. за тонну, що в 1,5 раза дешевше. Це була поставка на умовах DAP, тобто перевезення та експортне митне оформлення коштом і на ризик продавця, тоді як імпортне митне оформлення покладалося на замовника.

Ціна нинішньої угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 130,39 млн грн.

Жовтоводський «Еко-Сервіс» належить Ігорю Ведуті, який є кумом Руслана Журила ще з 1990-х рр. Про це сам Журило повідомив 2 квітня 2019 року на засіданні суду, який розглядає справу за обвинуваченням Руслана Журила, екс-нардепа Миколи Мартиненка та інших осіб у заволодінні 6,4 млн євро коштів «Енергоатома» (у 2009-2012 рр.) та $17,28 млн коштів СхідГЗК. Ведута і Журило також є співзасновниками благодійного фонду ім. Віктора Замули «Наше місто». Раніше Журило працював заступником директора СхідГЗК Сергія Дробота та очолював ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Дробот зараз очолює державний концерн «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.

Раніше співзасновником «Еко-сервісу» було ТОВ «Енерджі Трейд Груп», пов’язане із самим Журилом.

Нагадаємо, НАБУ підозрює Руслана Журила в нанесенні збитків ОГХК на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, оскільки за нього вніс заставу в розмірі 12 млн грн. нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький.

Єдиним конкурентом традиційно було харківське ТОВ фірма «Торгсервіс» Бориса Гринька і Сергія Євсєєва зі статутним капіталом 11 800 грн., причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Євсєєв раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго-промислова «Югенергопромтранс» разом із Володимиром Куковальським і Жанною Григоренко.

Зараз номінальним засновником «Югенергопромтрансу» є кіпрська компанія «БПК Біомасс Пауер Корпорейшн Лімітед», а бенефіціаром через неї – Куковальський.

Жанна Григоренко була прописана за однією адресою з Русланом Журилом.

Вона володіє ТОВ «Профімед Сервіс» разом із Сергієм і Тетяною Сірими, ТОВ «Техномашінвест» одноосібно і ТОВ «Темп» із Анатолієм Лісковським.

Фірма «Темп», співвласником якої раніше був сам Журило, з 2011 року є фактичним монополістом тендерів СхідГЗК на перевезення вантажів.