У суді засвітили розмови «укрбудівця» з оцінювачкою зі справи НАБУ про квартири Нацгвардії (розшифровки)
21.05.2019   //  

Оцінювачка Аліса Гринчук в залі суду 17 травня. Фото Андрія Савіна.

У судовому засіданні по обранню запобіжного заходу Алісі Гринчук, яка провела професійну оцінку при обміні квартир для Нацгвардії з центру Києва на околиці, що призвело до збитків на 81 млн грн, прокурори зачитали матеріали негласних слідчих розшукових дій. Про це повідомив журналіст «Наших грошей», присутній на засіданні, що відбулося 17 травня.

За даними слідства, Гринчук була поінформована про обшук НАБУ і САП у неї заздалегідь. Про це свідчить її переписка з абонентом «А.» на телефоні Гринчук, вилученому у неї під час обшуку. Більше того, було встановлено, що до неї приїжджали люди, які «почистили» її телефон:

Гринчук: Еще этот обыск и все, я немного выдохну

А.: Давай, визуализируй, что все пройдет спокойно…

Гринчук: Вот удалили все в телефоне

А.: Кто?

Гринчук: Шефа люди. Вот, все убрали. До пятницы будет. И у меня тоже

Прокурори навели також діалоги, які свідчать про зв’язки Гринчук у правоохоронних органах та органах влади, що може свідчити про можливості впливу на свідків та слідство.

«Меня знает весь Киев… Ну, как бы реально, в Киеве я такая, солидная. Меня знают все инстанции, начиная, ну как бы, Фонд госимущества, Держкомзем, Укрбуд. Ну, Укрбуд – все руководство. Я работаю там с полицией. Ну, как бы, да, МРЕО, Департамент… Ну, как тебе сказать. Я ж работала в торгующей, исполнительная служба, банки», – говорила Гринчук в одній із зачитаних у судовому засіданні розмов.

Серед іншого, зокрема, був наведений діалог Гринчук із виконавчим директором «Укрбуд Девелопмент» Сергієм Якусевичем, який готовий «вирішити» будь-яке питання по перетину кордону:

Якусевич: Где самая основная проблема?

Гринчук: Граница.

Якусевич: Украинская или российская?

Гринчук: Украинская.

Якусевич: Решу. Какая служба – погранцы?

Гринчук: Да

Якусевич: Решу.

Фірма «Меркурій Партнерс» (ця компанія оформлена на батька Гринчук), яка проходить по справі НАБУ про квартири Нацгвардії, фігурує також у справі, яку розслідує СБУ у Київській області. Детективи і прокурори отримали переговори Гринчук, які свідчать про її наміри вплинути на слідчого у цій справі.

Наприклад, ось уривки із розмови Гринчук з абонентом «Андрій»:

Гринчук: Слушай, Андрей, можно я тебе сброшу номер телефона там какого-то следака по Ирпеню? У нас же Меркурий в Ирпене.

Андрій: А что это за предприятие такое? Это твое предприятие?

Гринчук: Какое? Меркурий?

Андрій: Да.

Гринчук: Ну, я ж там как бы неофициально. Ну да, мое.

….

Андрій: Алло, Алиса, а кто он такой вообще? Я так понимаю, что это какой-то, наверное, следак. Ну, там уже выше дергают. Только что товарищ мой заезжал. Так там уголовный розыск, прокуратура области по особо крупным, там что-то он его уже дернул: типа, знаешь такую дамочку, типа.. (нецензурна лайка)…

Гринчук: Просто они хотят уже счета заблокировать. Только что я своего адвоката дернула. Ну, там мало у меня… Так мой дебил этот директор вчера в допинге был и дал показания, что я там не работаю, ничего не подписывал, ничего не знаю. Дебил.

Надалі Гринчук емоційно висловлювала погрози на адресу слідчого: «… чучело, сейчас как заедем, то он… (нецензурна лайка). Честное слово, я говорю: ну, ничего, жизнь их немножко направит, научит выходить, писать и оборачиваться».

І у продовження розмови додала: «Надо будет еще попозже тебе набрать… Скажешь, что подъедет человек от меня или еще что-то, пятое-десятое. Я сейчас подъеду туда, мы его как..( нецензурна лайка)».

За даними слідства, Гринчук займалася організацією рецензії на оціночні звіти, підготовлені нею та її фірмою «Меркурій Партнерс» для обміну квартир для Нацгвардії:

Гринчук: Там просто ж рецензия вам нужна Ассоциации независимых оценщиков, я так понимаю, правильно? Я просто задавала вопрос, зачем заказчику строительства, которого мы тоже оценили, он подтвердил, что как бы желательно с рецензией. Хорошо, с рецензией…Я сколько уже исходя из практики делаю, то это Ассоциация оценщиков. Но проблема немножко в том, что у вас там не совсем рынок, вы понимаете?

Співрозмовник: Не понял. Еще раз. Что значит?

Гринчук: Я говорю, что не совсем рынок ми делаем, понимаете? И вот когда я в Ассоциацию, то это будут вопросы. Там может просто чуть дороже по деньгам.

Нагадаємо, у 2006 році Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс. В обмін на ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць на вул. Щорса.

Однак, у 2016-2017 рр сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва – по вул. Бориспільській біля станції метро «Червоний хутір». Як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, вартість цих квартир на 81,64 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

За даними слідства, роль Гринчук як пособника полягала у забезпеченні складання звітів про оцінку майна як по вул. Щорса, так і по вул. Бориспільскій, що дало підставу для проведення обміну квартир. З урахуванням того, щоб понести якомога менше затрат для корпорації «Укрбуд», Гринчук мала занизити вартість майнових прав по вул. Щорса, що нею і було реалізовано в повній мірі. Складанням відповідних висновків вона сприяла вчиненню посадовими особами – керівником ТОВ «Укрбуд Девелопмент» Олегом Мабородою і екс-командувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим – кримінального правопорушення.

Як встановило слідство, невідповідність виконання Гринчук вказаного звіту призвело до того, що її було позбавлено права на зайняття оціночною діяльністю. Та, незважаючи на це, вона і надалі складала оціночні звіти, зокрема, по об’єктах, які фігурують в інших кримінальних провадженнях НАБУ.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”