Прокуратура розслідує виведення половини з 60 мільйонів на ремонті Олександрівської лікарні
21.05.2019   //  

Прокуратура вважає, що ТОВ «Агранбуд» та ПП «Ремонтно-будівельна компанія «Будкомплекс» привласнили бюджетні кошти під час капремонту трьох корпусів Олександрівської клінічної лікарні Києва за 60 млн грн. Про це написав Олександр Глазунов у виданні «КиевVласть».

Слідчі встановили, що у 2018-2019 рр. службові особи «Агранбуд» та «РБК «Будкомплекс» стали переможцями тендерів та отримали кошти на проведення капремонту корпусів 6А, 7 та 10 Олександрівської клінічної лікарні м. Києва по вул. Шовковична, буд. 39/1 на суму понад 60 млн грн. Замовником ремонтних робіт була лікарня.

Водночас, субпідрядники, які виконували будівельно-монтажні роботи, виявилися фіктивними підприємствами і заволоділи коштами.

Прокуратура з’ясувала, що «Агранбуд» та «Будкомплекс» використали підконтрольні субпідрядні транзитні підприємства: ТОВ «Карлас ком’юніті», ТОВ «Елімент компані», ТОВ «БК Будівельний майданчик», ТОВ «Топ буд дизайн», ТОВ «Леонгард-житлобуд», ТОВ «Крафт інвест груп», ТОВ «Аджанта плюс» та інші. В свою чергу ці підконтрольні фірми безпідставно сформували податковий кредит за рахунок підприємств, які імпортують одяг: ТОВ «Торгосфера» та ТОВ «Флорес групп». Останні дві фірми імпортують в основному одяг з Китаю, який продається на ринках за готівку, а документи безпідставного формування податкового кредиту відписують підконтрольним компаніям транзитерам та підприємствам з ознаками фіктивності.

Правоохоронці вважають, що «Торгосфера» та «Флорес групп» не могли виконати будівельно-монтажні роботи для субпідрядників «Агранбуд» та «Будкомплекс», оскільки у них не було відповідних фахівців, основних засобів та можливостей для виконання такого роду робіт. В свою чергу «Карлас ком’юніті», «Елімент компані», «БК Будівельний майданчик», «Топ буд дизайн», «Леонгард-житлобуд», «Крафт інвест груп», «Аджанта плюс» не могли виконати будівельно- монтажні роботи для «Агранбуд» та «Будкомплекс», оскільки підприємства за податковою адресою не знаходяться, директор, бухгалтер, засновник одна особа, основні засоби відсутні. Отже, податковий кредит двох підприємств сформований безпідставно.

Всього у 2018-2019 рр. «Агранбуд» перерахував на підприємства транзитно-конвертаційної групи понад 15 млн грн., а «РБК «Будкомплекс» – понад 12 млн грн.

26 березня Оболонський райсуду м. Києва надав слідчим доступ до документів «РБК «Будкомплекс».

Засновником та директором київського ТОВ «Агранбуд» є Іван Шевченко, а ПП «Ремонтно-будівельна компанія «Будкомплекс» – Анатолій Науменко.

Видання звернуло увагу, що у березні 2019 року ремонт в Олександрівській лікарні Києва «інспектував» міський голова Віталій Кличко:

«Ніяких проблем, вочевидь, мер не помітив».

Згідно з ЄДР, в.о. керівника Олександрівської клінічної лікарні Києва є Михайло Гриньов. З 2016 по травень 2019 р. головним лікарем медзакладу була Людмила Антоненко.

Від «Наших грошей»:

Згідно з «Прозорро», у 2018-2019 рр. ПП «РБК «Будкомплекс» отримало 8 підрядів на загальну суму 43,73 млн грн., а ТОВ «Агранбуд», яке було створене у 2018 р., лише два на 23,50 млн грн., і обидва від Олександрівської клінічної лікарні, про які йде мова в ухвалі суду.