На ділянці нардепа з БПП на Батиєві горі з порушеннями будують багатоповерхівку
21.05.2019   //  

У Києві на Батиєвій горі по вул. Докучаєвська на земельній ділянці народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Віктора Короля зводять багатоповерхівку, хоча там не можна будувати висотні будинки. Про це повідомила Мар’яна Мотрунич у «Слідство.Інфо».

Право власності на майже 10 соток землі на вул Докучаєвській  5-а, де розташована історична місцевість Батиєва гора, Король отримав у 2010 р. й відтоді декларує щороку. У 2016 р. нардеп передав її під забудову компанії ОК «ЖБК «Платинум Холл», якою керує його донька Іяніна Горбатюк.

Попри те, що згідно з Генпланом ця земля належить до «житлової садибної забудови» й зводити споруди, вищі за 4 поверхи, тут не можна, Король упевнений, що багатоповерхівку будують без порушень.

«Ніде не написано 4 чи 5 поверхів, — сказав він журналістам. — У тій місцевості забудова не повинна перевищувати 27 метрів від рівня землі».

Але порушення на будівництві висотки на Батиєвій горі все ж таки виявляли. Восени 2017 р. там проводив інспекцію Департамент архітектурно-будівельного контролю Києва. На час перевірки «Платинум Холл», зокрема, не представив проектну документацію та звіт про обстеження сусідніх будинків.

Архітектор Олег Гречух перерахував численні порушення. Зокрема, там немає місця для смітників і дитячих майданчиків, а також, за оцінкою експерта, будівлі бракуватиме електричної потужності. Крім того, незрозуміла ситуація з машиномісцями. Якщо це буде багатоквартирний будинок, то машини паркуватимуть на тротуарах по вулиці Докучаєвській. «Іще грубі порушення по протипожежним відстаням до меж сусідів, по об’їзду для пожежної машини. І взагалі, там не повинно було бути багатоквартирного будинку», — підсумував він.

Після інспекції забудовника зобов’язали усунути порушення до кінця 2017 р. Але будівництво триває й принаймні норма по висоті будівлі точно порушується.

Слідству.Інфо ж Віктор Король сказав, що зв’язувався з будівельниками й вони запевнили, що жодних будівельних норм не порушують.

На сайті Державної архітектурної інспекції можна побачити, що будівництво житлового будинку на Батиєвій горі замовила фірма «Платинум Холл». Підрядником є «ВР Білд». Ця компанія також будує висотку на Подолі. І, як повідомляли ЗМІ, теж з порушеннями. Ділянка під цим будинком належить також депутатці Верховної ради від БПП Оксані Білозір.

Крім того, «Платінум Холл» будує 24-поверхівку у сквері «Слава танкістам» перед будівлею «Преса України», що також не відповідає Генплану.

На початку 90-х Віктор Король керував Головним управлінням карного розшуку МВС, був начальником кримінальної міліції, а пізніше очолював податкову міліцію. Король — генерал міліції першого рангу у відставці й народний депутат чотирьох скликань. У нинішньому скликанні очолює підкомітет з питань діяльності правоохоронних органів.

Офіційно Віктор Король не є підприємцем. А от його дружина Ніна Король займається бізнесом разом з Валерієм Чинушем. Їхня компанія «Ринок Буковинський» на ринку нерухомості з 1997 року. Крім того, Чинуш багато років — помічник нардепа Віктора Короля. Чинуш також має спільну компанію з донькою Іллі Павлюка — «фінансиста» з команди Зеленського.