АМКУ повернув «Полтавабудцентр» на торги, звідки фірму викинули через екзотичний лист поліції про «відізвані» відгуки
21.05.2019   //  

Адмінколегія АМКУ 16 травня зобов’язала ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» Одеської ОДА скасувати рішення про відхилення ПП «Полтавабудцентр» на тендері щодо поточного дрібного ремонту автодоріг місцевого значення очікуваною вартістю 404,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Земляні роботи та ремонт штучних споруд і дорожнього одягу, зокрема фрезерування і ліквідацію вибоїн, на місцевих дорогах області замовляють на строк до кінця 2020 року.

На тендер прийшли чотири компанії: ТОВ «Березівкаагрошляхбуд», ТОВ «Евродор», ДочП «Одеський облавтодор» і ПП «Полтавабудцентр». Однак до аукціону допустили тільки перші три, а «Полтавабудцентр» відхилили за невідповідність умовам тендеру.

На підтвердження наявності аналогічного досвіду «Полтавабудцентр» надав два виконані договори з Херсонською САД від 22 травня 2018 року із позитивними відгуками, які вона видала в січні-лютому 2019 року. Проте «Служба місцевих автомобільних доріг» заявила, що до неї 22 квітня надійшов лист від Управління захисту економіки в Одеській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. У листі йшлося про те, що Херсонська САД 19 квітня повідомила поліції, що відізвала вказані відгуки, тому вони вважаються недійсними, про що учаснику було повідомлено листом від 9 квітня. При цьому в протоколі відхилення не вказані конкурентні причини відкликання відгуків.

«Полтавабудцентр» оскаржив своє відхилення в АМКУ, заявивши, що відгуки отримані ним безпосередньо у Херсонської САД, є позитивними і повністю відповідають вимогам тендерної документації. Скаржник зауважив, що взагалі не зрозумілим є таке явище, як «відізвання відгуків». За його словами, чинне законодавство не дає ані визначення такого документу як «відгук», ані порядку його надання, ані підстав і наслідків його «відізвання».

На думку «Полтавабудцентру», юридична сила відгуку сумнівна, оскільки, з одного боку, в законодавстві такий документ не визначений, а з іншого – контрагенти за попередніми аналогічними договорами взагалі не зобов’язані давати будь-які відгуки (тому вимога по данню відгуку може стати підґрунтям для корупційних зловживань під час проведення публічних закупівель). На підтвердження своєї думки скаржник за аналогією послався на рішення Конституційного суду України від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009, де сказано, що «ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання».

Адмінколегія наказала замовнику скасувати рішення про відхилення «Полтавабудцентру».

Нагадаємо, «Полтавабудцентр» прописане в Полтаві та має статутний капітал 0 грн. Єдиним бенефіціаром підприємства є Славік Асланян, в будинку якого і зареєстрована фірма. Директор – Гарник Петросян.

Фактичним керівником цього підприємства є одеський бізнесмен Араік Амірханян. Його розшукувала поліція із березня 2017 р. як особу, що переховується від слідства. 1 квітня Амірханяна затримали, коли він увірвався до приміщення Одеської САД із «тітушками».

Це підприємство масово оскаржує у АМКУ дорожні тендери по всій країні. Зокрема, за останні два роки «Полтавабудцентр» оскаржив тендерів на майже 24 млрд грн.

Загалом із 2016 року замовники зі всієї країни підписали з цим підприємством півсотні угод на більш ніж 2 млрд грн. Підприємство неодноразово звинувачували в неякісному виконанні робіт, торік СБУ обшукала його офіс. Однак предметних звинувачень з арештами силовики не висунули.

Одеська ОДА на чолі з Максимом Степановим зареєструвала ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» у листопаді 2018 року за адресою свого Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами. В. о. директора держпідприємства став Олег Бахмутов, який був заступником з економічних питань начальника Служби автомобільних доріг в Одеській області Олега Вариводи.

Нагадаємо, торік Варивода не вказав у своїй декларації за 2017 рік право користування автомобілями Porsche Cayenne і Volkswagen Touareg. Із приводу цього Слідче управління одеської поліції розслідує справу за підозрою в декларуванні недостовірної інформації.