Нацрада ТВ докинула доньці губернатора 61 мільйон на софт і обладнання для моніторингу ефіру
20.05.2019   //  

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 15 травня уклала угоду з ТОВ «Новітнє обладнання» про поставку софту й обладнання для офіційного моніторингу телерадіопрограм на 60,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають другий етап створення і впровадження автоматизованого програмно-апаратного комплексу для офіційного моніторингу телерадіопрограм (АПКМ), а саме розширення і модернізацію АПКМ. Зокрема поставлять обладнання на 44,11 млн грн. і софту на 12,00 млн грн., а також встановлять софт і навчать персонал за 4,60 млн грн.

АПКМ включає 24 стаціонарні та мобільні регіональні точки доступу. Він автоматично шукає за текстовими, графічними, аудіо-, відеошаблонами, транскрибує українською, російською та англійською, визначає авторів, виконавців та назви музичних творів тощо.

Телепрограми 122 супутникових, 16 – з аналога у цифру, 50 – цифрових, 10 – IP-каналів зберігатимуть 60 діб, а радіопрограми 40 аналогових і 10 супутникових каналів – 3 роки.

Умови договору передбачають повний аванс на обладнання і половинний аванс на софт.

Термін гарантійної підтримки поставленого за договором товару становить три роки.

Нинішню додаткову закупівлю в попереднього постачальника провели за переговорною процедурою для уніфікації. В обґрунтуванні сказано, що другий етап робіт є логічним продовженням першого етапу, торги щодо якого у вересні 2018 року виграла саме фірма «Новітнє обладнання» із ціною 40,38 млн грн. На першому етапі вона впровадила софт «Inlimited Media Cognitive Analytics», авторське право на який зареєструвала в грудні 2018 року. Також було впроваджено софт «Idol», що належить фірмі «MicroFocus» (Британія), котру на ринку України в 2019 році представляє «Новітнє обладнання». Альтернативних програмних рішень, які можуть інтегруватися у вказані дві програми, немає, оскільки відсутня згода власників на розкриття програмного коду для сторонніх розробників.

Голова тендерного комітету і член Нацради Валентин Коваль повідомив, що формування основного ядра моніторингового комплексу важливо завершити до виборів у Верховну Раду України, щоби скористатися його можливостями під час передвиборчої кампанії.

Усього з жовтня 2016 року «Новітнє обладнання» отримало підрядів на 205,51 млн грн., з яких 103,19 млн грн. – у Нацради на комплекс для моніторингу з листопада 2017 року.

Засновниками «Новітнього обладнання» є Ірина Куницька, Євгеній Панкратов, Оксана Сорочинська та Олена Обухова. Раніше їхнім партнером також був Микола Кубишкін.

Оксана Сорочинська – дружина екс-інспектора з обігу зброї поліції Києва Анатолія Сорочинського і донька чинного голови Київської ОДА Олександра Терещука. За даними програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», Сорочинська контролює напівстихійний продовольчий ринок на Подолі, а фірма певний час була зареєстрована на смітнику.

Олександр Терещук до призначення головою Київської ОДА був заступником голови Одеської ОДА, причому його називали «смотрящим» від Адміністрації Президента.

До 2014 року він очолював міліцію Волині, відправляв на Майдан «Беркут» і звільнився після втечі Януковича. У 2014 році Терещук очолив поліцію Києва. Як писав головний редактор «Цензора» Юрій Бутусов із посиланням на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, призначення Терещука вимагав президент Петро Порошенко. У 2015 році Терещук був показово звільнений з поліції, а на ділі переведений у Нацгвардію. Потім Порошенко звільнив його від люстрації, тож він був відновлений на посаді, але того ж року його звільнили вдруге за поданням тодішньої голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе за організацію мітингу звільнених міліціонерів проти реформи поліції.