Фірма не виконала замовлення університету та лікарень, отримавши без конкуренції 4 мільйона
19.05.2019   //  

Черкаська поліція розслідує низку кримінальних проваджень щодо ПП «Виробничо-будівельна фірма «Черкаси», яку підозрюють у привласненні бюджетних коштів під час будівельних робіт у університеті, протитуберкульозному диспансері та лікарні. За версією слідства, усі замовники укладали з фірмою прямі договори та сплатили йому кошти, проте роботи були невиконані або незавершені. Пре написав сайт «18000».

У грудні 2017 р. ЧНУ ім. Б. Хмельницького уклав пряму угоду з ПП «ВБФ «Черкаси» на будівництво біля університету міні-футбольного майданчика із штучним покриттям. За 1,45 млн грн. підрядник мав улаштувати синтетичне покриття та обгородити його. На виконання робіт фірма отримала один рік. Наступного дня після укладання договору підряднику перерахували 700 тис грн. авансу.

У липні 2018 р. керівництво ЧНУ звернулося в поліцію, яка відкрила кримінальне провадження. 18 липня суд призначив будівельно-технічну експертизу, також надав доступ до документів, що знаходяться в ДФС. На сьогодні роботи на об’єкті залишаються незавершеними.

У листопаді минулого року Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер уклав пряму угоду з «ВБФ «Черкаси» на будівельні роботи в комунальному закладі за 961 тис грн. Робота мала бути завершена за місяць. Текст самого договору і тендерна документація на порталі не оприлюднені. Уже в грудні вся сума була перерахована підряднику, також були підписані акти виконаних робіт.

У грудні поліція відкрила кримінальне провадження. Згідно з матеріалами слідства, слідчі виявили, що роботи на об’єкті не виконані. Поліція стверджує, що відбулася змова між директором закладу, директором підприємства-підрядника та працівником технагляду. Вони привласнили кошти через здійснення безтоварних операцій та переведення грошових коштів у готівку.

15 січня справа надійшла до Соснівського райсуду Черкас. Суд своєю ухвалою надав слідству доступ до оригіналів низки документів (договір, відомості ресурсів, ПКД тощо) та до документів, що перебувають в ДФС та в «Приватбанку».

11 грудня минулого року Черкаська районна лікарня уклала прямий договір з «ВБФ Черкаси» на капремонт зовнішніх мереж теплопостачання вартістю 1,34 млн грн. Роботи мають бути завершеними до кінця 2019 р. Уже 17 грудня підрядник надав акт виконаних робіт, по якому отримав 819 тис грн.

26 грудня слідчі відвідали лікарню в Мошнах та встановили невиконання робіт. Правоохоронці запідозрили змову між підрядником, технаглядом та керівництвом лікарні та привласнення ними бюджетних коштів. Того ж дня було відкрито кримінальне провадження. 15 січня цього року суд надав доступ до документів, що перебувають у володінні приватного підприємства.

ПП «Виробничо-будівельна фірма «Черкаси» зареєстровано в 2016 р. в квартирі свого єдиного власника, 32-річного Олександра Кіфіна. Директором фірми зараз є Олександр Кравцов.

У 2015 році Кіфін балотувався до Черкаської міської ради від партії «Опозиційний блок». У жовтні 2017 Кіфін повідомляв, що очолив черкаський осередок партії «Український дім». Проте на сайті партії черкаський осередок відсутній.