АМКУ оштрафував двох давніх розпильщиків тендерів Укрзалізниці
17.05.2019   //  

Київське територіальне відділення АМКУ наклало 680 тис. грн штрафу на ТОВ «Елпо Україна» та ТОП «БЕО» за спотворення результатів п’яти тендерів «Львівської» та «Південно-Західної залізниці» загальною очікуваною вартістю 31,47 млн грн. Про це свідчить рішення відділення від 26 квітня.

Йдеться про закупівлі, оголошені у 2017 році. На кожному з аукціонів у компаній-змовників не було жодного суперника.

Київське ОТВ АМКУ дослідило дії «Елпо Україна» та «БЕО» у період підготовки та подання тендерних пропозицій, відмітивши, що:

  • Компанії діяли синхронно у часі;
  • У період проведення спірних процедур закупівель між підприємствами існували сталі господарські зв’язки;
  • Фірми подавали свої конкурсні пропозиції, використовуючи різні IP-адреси, при цьому, «Елпо Україна» використало IP-адресу, яку протягом першого півріччя 2017-го використовувало ТОВ «БЕО».

Також антимонопольники дослідили пов’язаність учасників через структуру власності.

Зокрема, згідно з отриманими від НАБУ даними, одноосібний власник ТОВ «БЕО», Артем Концевич, має брата Максима Концевича. Дружиною останнього є Наталія Концевич, у дівоцтві – Давидова, і це – сестра Олени Давидової, яка є співвласницею ТОВ «Елпо Україна».

Засновану восени 2010 року, ТОВ «Броварське електротехнічне об’єднання» (ТОВ «БЕО») належало згаданому Артему Концевичу донедавна. Лише весною 2019 власником фірми став його брат Максим Концевич.

Фірма почала вигравати тендери у 2012 році, відколи отримало замовлень на понад 70 млн грн. Левову частину контрактів було підписано із філіями «УЗ».

ТОВ «Елпо Україна» зареєстроване на прописаних у Броварах Наталію Білоус (20%), згадувану Олену Давидову (40%) та бізнесмена Андрія Шинковенка (40%), відомого як екс-власник банку «Демарк», визнаного неплатоспроможним у 2014 році. За даними «Юконтрол», до середини 2018 року однією з учасників «Елпо Україна» була Алла Давидова, яка контролювала підприємство одноосібно з моменту створення у 2009-му до середини 2016-го.

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що на сайтах для пошуку роботи/робітників Концевич зазначений як контактна особа підприємства «Елпо Україна»: rabota.uajobcast.com.uajob.ukr.network.ua.

На рахунку «Елпо Україна» – понад 166 млн грн за контрактами із бюджетниками упродовж 2009-2018 років.

Як повідомляли у «ЗБК», компанії фігурують у кримінальній справі НАБУ, згідно з якою встановлено, що службові особи ПАТ «Укрзалізниця» протягом 2015-2017 років, за попередньою змовою із ТОВ «БЕО» та ТОВ «Елпо Україна», заволоділи коштами ПАТ «Укрзалізниця» в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем під час організації та проведення закупівель товарно-матеріальних цінностей для потреб залізниць.