В АМКУ зайшла пропозиція розслідувати бездозвільні концентрації Фірташа на ринку облгазів
16.05.2019   //  

У Антимонопольний комітет зайшло подання із пропозицією дослідити питання щодо дотримання конкурентного законодавства при зміні фактичних контролерів дев’ятнадцяти  облгазів, у чиї наглядові ради у 2016-му році увійшли люди Фірташа. Про це повідомило джерело «Наших грошей».

Йдеться про подання від 25 квітня, у якому викладені факти, що свідчать про бездозвільну концентрацію облгазів, фактично підконтрольних олігарху Дмитру Фірташу. З-поміж інших, йдеться також про чотири облгази з групи російського олігарха Віктора Вексельберга – «Харківгазу», «Харківміськгазу», «Криворіжгазу» і «Дніпрогазу». (Як повідомляли «НГ», головою наглядових нарад усіх чотирьох згаданих облгазів є Девiд Ентонi Ховард Браун, він же значиться головою наглядових рад інших підконтрольних Фірташу облгазів  – детальніше у матеріалі «Якби АМКУ був нормальним. Що було б з Фірташем»).

У документі пропонується розглянути питання щодо можливого здійснення у 2016 році бездозвільних концентрації загалом 19-ти облгазів (ПАТ «Сумигаз», ПАТ Харківгаз», ПАТ «Харківміськгаз», ПАТ «Дніпрогаз», ПАТ «Дніпропетровськгаз», ПАТ «Запоріжгаз», ПАТ «Житомиргаз», ПАТ «Закарпатгаз», ПАТ «Хмельницькгаз», ПАТ «Чернігівгаз», ПАТ «Львівгаз», ПАТ «Криворіжгаз»,  ПАТ «Волиньгаз»,  ПАТ «Івано-Франківськгаз», ПАТ «Київоблгаз»,  ПАТ Чернівцігаз», ПАТ «Тисменицягаз»,  ПАТ «Рівнегаз», ПАТ «Миколаївгаз»). Припускається, що концентрації відбулись в результаті зайняття одними і тими ж особами більше половини посад у наглядових органах товариств.

Розглядається також версія про бездозвільне взяття під контроль ПАТ «Сумигаз» київською компанією ТОВ «РГК Трейдінг», яка через кіпрський офшор «Т.G.I. Gas Holdings Limited» підконтрольна Дмитру Фірташу.

Чи погодиться керівник АМКУ Юрій Терентьєв надати дозвіл на відкриття справи наразі невідомо.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ в особі офшорних засновників компанії «Газтек» володіє акціями «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Запоріжгаз», «Івано-Франківськгаз», «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз», «Тисьменицягаз», «Луганськгаз».

У грудні 2018-го глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв повідомляв, що Фірташ контролює 80% ринку облгазів. І це без урахування чотирьох облгазів Вексельберга.