Правоохоронці затримали реєстраторів КП облради, яким формально керував “зберігач” наркотиків
16.05.2019   //  

Слідчі Дніпровського ВП ГУНП в Дніпропетровській області розслідують діяльність комунального реєстраційного підприємства «Цифровий документообіг» Дніпропетровської обласної ради. За версією слідчих, це КП було створене для незаконної держреєстрації прав і заволодіння третіми особами майном держави, територіальних громад та інших осіб.

Як свідчить ухвала Бабушкінського райсуду Дніпропетровська від 3 травня 2019 року, в липні 2017 року група осіб встановила контроль над КП «Цифровий документообіг». На посаду директора призначили раніше неодноразово судимого, зокрема за незаконне зберігання наркотичних засобів, чоловіка з неукраїнським прізвищем, який показав, що влітку 2017 року за гроші передав Віталію Гавриленку, який нині значиться керівником КП паспорт та ідентифікаційний код, після чого підписав якісь документи, але не пам’ятає які саме та в якій кількості.

Восени 2018 року колишньому засудженому за зберігання наркотиків від знайомого адвоката стало відомо, що його оформлено на посаду директора КП «Цифровий документообіг», після чого адвокат заплатив колишньому зеку гроші, а зек підписав безліч документів, зі змістом яких не ознайомлювався. В свою чергу, з метою реального керівництва діяльністю КП, від імені засудженого у січні 2019 року оформлено довіреність на іншу особу, заздалегідь обізнану з умовами злочинного плану, уповноважено представляти інтереси КП «Цифровий документообіг» у всіх підприємствах, установах, організаціях, з правом підпису.

Протягом 2018 року на підставі наказів фіктивного директора-зека на посади державних реєстраторів до КП «Цифровий документообіг» ДОР прийнято, зокрема, двох чоловіків, які взагалі не могли бути реєстраторами, бо не мали вищої юридичної освіти. Один із цих чоловіків мав підроблений паспорт із вклеєною фотографією.

Використавши підроблені документи, 8 січня 2019 року ця група осіб отримала акредитацію у Міністерстві юстиції і направила в структуру Мін’юсту – ДП «НАІС» замовлення щодо навчання по роботі з реєстрами та отримання ключів реєстраторів. Але 18 березня 2019 року до Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 надійшли матеріали управління карного розшуку ГУНП в Дніпропетровській області щодо реальної ситуації по цій групі осіб. 27 березня 2019 року двох працівників КП після отримання ключів реєстраторів затримали правоохоронці біля будівлі дніпропетровського відділення НАІСу.

Кримінальне провадження №42019041440000016 від 18 березня 2019 року відкрито за статтями ККУ ч. 4 ст. 358 («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів») та ч. 2 ст. 361 («Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, систем та комп’ютерних мереж).

За даними сайту Міністерства юстиції, КП «Цифровий документообіг» при Дніпропетровській обласній раді досі не скасована акредитація.

Дніпропетровську обласну раду очолює Гліб Пригунов, у 2015 році – заступник глави Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка. Після перемоги Порошенка на президентських виборах Пригунов став керівником секретаріату Дніпропетровської обласної організації партії «Блок Порошенка». ЗМІ Пригунова пов’язують з Олександром Петровським, раніше відомим як авторитетний бізнесмен на прізвисько Нарік. Фото з Петровським Пригунов навіть оприлюднював на своїй сторінці в соцмережах.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», у липні 2018 року правоохоронці затримали двох працівниць Міністерства юстиції – Алісу Оскірко та Тетяну Даценко, які вимагали від представника іншого реєстраційного комунального підприємства половину місячного прибутку КП за нескасування акредитації цьому підприємству.