Аваков попросив держгарантії на купівлю протипожежного літака за 500 мільйонів
16.05.2019   //  

Міністерство внутрішніх справ хоче отримати державні гарантії для залучення кредитних коштів для закупівлі спеціального пожежного літака для Держслужби з надзвичайних ситуації. Сума кредиту складе до 0,50 млрд грн.

На розгляд урядового комітету 16 травня МВС подало проект постанови, якою пропонується уряду затвердити Програму підвищення обороноздатності і безпеки держави. У тому числі передбачено оснащення ДСНС сучасною авіатехнікою.

Ан-32П

В пояснювальній записці МВС вказало, що на сьогодні авіаційний підрозділ ДСНС укомплектований чотирма пожежними літаками Ан-32П. Але для підвищення оперативності та ефективності виконання завдань потрібно розширити авіапарк. Планується, що додатковий літак буде задіяний, в тому числі, для пошуково-рятувальних робіт в акваторія Чорного та Азовських морів та для гасіння пожеж в лісах України.

Вартість літака та сума обслуговування кредиту буде визначена під час укладання відповідного контракту. Поки що відомо, що будуть задіяні гроші державного бюджету, кредит буде під державні гарантії, а його сума не повинна перевищувати 500 млн грн. Покупку планують зробити в 2019 році. Дані про продавця та виробника літака відсутні.

Запропонована уряду програма про закупівлю літака для ДСНС

 

Відмітимо, на початку року міністр внутрішніх справ Арсен Авакова анонсував, що для потреб Нацгвардії та ДСНС протягом п’яти років буде закуплено 13 літаків вітчизняного виробництва. Загальна сума закупівлі складе $450 млн. (біля 12 млрд грн.), частину літаків буде закуплено у лізинг.

Після цього ЗМІ повідомили, для ДСНС готуються передати АН-32П 1992 року випуску, який раніше використовувався в Кропивницькій льотній академія Національного авіаційного університету для навчання екіпажів іноземних держав. Цей літак належить філії ДП «Антонов» – заводу «Авіант».

Нагадаємо, минулого серпня  «Українське авіаційно-транспортне підприємство «Хорів-Авіа» МВС уклало угоду з компанією «Airbus Helicopters SAS» (Франція) про закупівлю 55 вертольотів на 554,29 млн євро, або 18,23 млрд грн. Майже половину з цього авіапарку  становить 21 вживаний важкий дводвигунових вертоліт моделі Н225. Основні вузли та агрегати вживаних вертольотів Н225 2007-2012 років випуску матимуть ступінь зносу 50% і не менше 300 льотних годин залишкового корисного використання.

Агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на французькі ЗМІ повідомляло, що раніше вживані вертольоти H225 експлуатувала міжнародна «CHC Helicopter», але після аварії одного з них у квітні 2016 року в Північному морі в Норвегії дію лізингового договору було припинено і від експлуатації їх відмовилися.

В кінці 2018 року перші вертольоти Airbus прибули до України.