Голову Конституційного суду, який радиться з юристом Коломойського, хочуть звільнити через впливового брата
14.05.2019   //  

На 14 травня заплановане засідання суддів Конституційного суду, де буде розглядатися питання звільнення голови суду В’ячеслава Шевчука. Останньому закидають вплив на прийняття рішень його брата-бізнесмена Рулава Одд, який лобіює на посади в суд своїх людей.

Про це йдеться в матеріалі Марії Землянської для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Напередодні виборів – у лютому, КС під головуванням Станіслав Шевчук скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Це рішення негативно вплинуло на виборчу кампанію президента Порошенка, де вважали таке рішення суду просто несвоєчасним.

Екс-суддя КС Віктор Шишкін стверджує, що порядок денний в КС формує саме голова суду, а судді можуть лише просити включити до нього свої питання. Також перед виборами Шевчук заявив в інтерв’ю про політичний тиск, коли президент запропонував йому «стати членом його команди». Після відмови, за словами голови КС, нібито люди з команди діючого президента «організували травлю мого брата».

Брат голови КС Денис Шевчук в літку 2014 року змінив ім’я на Рулав Одд. В ЗМІ його називали організатором рейкового Майдану, який оголошував про розпуск мітингарів, та сам себе делегував на круглий стіл з екс-президентом Леонідом Кравчуком у грудні 2013 році.

Suzuki Vitara у дворі Конституційного суду

За даними «Наші гроші з Денисом Бігусом», Рулав Одд приїжджав до брата в КС і намагався завести до суду своїх людей. Про тісний зв’язок може свідчити той факт, що авто Suzuki Vitara, якою користується родина Одда, спокійно паркується на закритому паркингу КС.

Власник цієї автівки тесть Рулава Одда – Володимира Прокопчика, який живе у Харкові. Журналісти кілька разів зустрічали це авто під Конституційним судом, а також під будинком, який офіційно орендує дружина Рулава – Катерина Одд.

Це елітний маєток на 550 кв м, який розташований на закритій території комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами. З травня 2014-го і до кінця минулого року для Оддів цей будинок орендував сам голова КС Станіслав Шевчук, що підтверджується його декларацією.

В липні 2017 року, коли Станіслав Шевчук був просто суддею КС, прокуратура відкрила кримінальну справу щодо ДП «Укрхімтрансаміак» та ТОВ «Українська морська транспортна компанія». Співзасновником останньої був Рулав Одд. Роком раніше держпідприємство уклало з його фірмою угоду про надання допоміжних послуг на 10 млн грн. Але ніяких послуг не було надано.

Підозри в цій справі в ГПУ досі не підписані.

У вересні 2018-го Шевчук підписав подання на призначення на посаду заступника Секретаріату КС товариша Рулава Одда – Вадима Гончаренка.

І Гончаренко, і Одд свого часу керували харківськими фірмами Олега Кіяшко.

Гончаренко і Одд друзі  і нині, принаймні так свідчать соціальні мережі, вони дружать родинами. А у лютому 2019-го позаштатними радниками Станіслава Шевчука стали ще троє осіб (Михайло Чужмир, Дмитро Лабоженко, Денис Нев’ядомський), яких також можна знайти у розділі «друзі» в соцмережах родини Оддів.

Через увагу суддів та порушення процедури призначення Гончаренко посаду так і не отримав. 13 березня 2019 року троє суддів КС (Микола Мельник, Сергій Сас та Ігор Сліденко) написали до своїх колег і закликали до звільнення Станіслава Шевчука. У цьому листі вони також публічно згадали і брата голови КС та його можливий вплив на Шевчука і кадрові призначення.

Саме 13 березня, у день, коли троє суддів підписали лист-звернення до колег щодо звільнення Шевчука, сам Станіслав Шевчук у власному кабінеті таємно прийняв впливого представника команди наступного президента Володимира Зеленського – Андрія Богдана. Останній стверджує, що 10 років дружить з Шевчуком.

А одразу після першого туру президентських виборів, брат голови КС виказав публічну підтримку Зеленському.

На 14 травня заплановане засідання суддів КС, на якому буде розглядатися питання звільненя Шевчука, Перед цим Постійна комісія з питань регламенту та етики КС встановила, що порушення з боку Шевчука були, а тому є всі підстави для його звільнення.