СБУ перевіряє як Житомирський бронетанковий купляв б/у деталі за ціною нових
10.05.2019   //  

Служба безпеки України підозрює посадовців ДК «Житомирський бронетанковий завод» в розтраті коштів через закупівлю неякісних запчастин у ТОВ «Донбасінвест Груп».

Про це стало відомо з ухвали Корольовського райсуду Житомира, куди слідчий звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження № 42018060360000175.

Слідство встановило що «ЖБТЗ» в 2017 році закуповував у «Донбасінвест Груп» комплектуючі та запчастини до БМП-1 та БМП2, які нині виробляються виключно в Росії. Але фірма завозила їх не тільки з Росії чи Білорусії з порушенням митного законодавства, а в основному це були вживані запчастини зі складів військових частин України. Після їх косметичного ремонту ці деталі та комплектуючі були реалізовані «ЖБТЗ» як нові.

Слідчі стверджують, що для легалізації появи в себе таких товарів спеціального призначення, завищення їх вартості та переведення виручки в готівку «Донбасінвест Груп» використовувало ряд підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ «Технотранс-СВ», ТОВ «Укрспецприлад», ТОВ «Прайм Полімер Україна» та ТОВ «Інтерпрайс груп». З ними були проведені безтоварні операції.

З судових ухвал відомо, що слідчі клопотали про доступ до документів та банківських рахунків «Донбасінвест Груп» та його партнерських фірм і суд ці клопотання задовольнив. Крім того, суд дозволив провести товарознавчу експертизу деталей, що закупив «ЖБТЗ», в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз Міністерства юстиції України.

Про можливу суму переплат слідчі в своїх клопотаннях не вказали.

ТОВ  «Донбасінвест Груп» було зареєстроване в 2010 році в Донецьку і спочатку воно називалося «Мегаресурси ЛТД». Єдиним власником фірми є мешканець Вугледару Донецької області (місто підконтрольне українській владі) Дмитро Кочергін. В 2014 році на виборах президента він був представником кандидата Петра Порошенка в виборчому окрузі №50 (Добропілля, Мирноград, Покровськ, Добропільський район Донецької обл.).

Директором фірми є Антон Михайлов, який раніше в Донецьку володів ТОВ «Сенатор і К».

За даними Youcontrol, чистий дохід «Донбасінвест Груп» в 2017 році склала 16-17 млн грн., що вчетверо більше показників до цього. Нині фірма зареєстрована в Києві.

З лютого 2017 року і до середини минулого «ЖБТЗ» керував Михайло Мосін. Раніше він був засуджений за службове підроблення коли очолював ««Херсонелектротранс». З Херсону походив тодішній керівник концерну «Укроборонпром» Роман Романов та його заступник Артур Херувімов. Обоє вже покинули концерн.