Голова АМКУ спробував пояснити, чому Ахметов не шкодить конкуренції. Але ні
10.05.2019   //  

На захист рішення АМКУ про надання дозволу на придбання Ахметовим «Київобленерго» та «Одесаобленерго» голова Комітету Юрій Терентьєв повідомив, що єдиним запереченням проти концентрації був єдиний лист. Викладені у ньому аргументи Терентьєв назвав «необґрунтованими припущеннями». Детальніше скандальне рішення антимонопольників Терентьєв обґрунтував в інтерв’ю «Politeka».

Голова АМКУ Юрій Терентьєв відмітив, що єдине заперечення проти концентрації подали у вигляді електронного листа нардепи Сергій Лещенко та Вікторія Войціцька, а також експерт Андрій Герус,  котрий нині у команді президента Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою.

«У листі зазначено, що придбання обленерго фактично призведе до монополізації ринку електропостачання. При цьому, якщо показати, про що саме йшла мова у цій концентрації, то стає очевидно, що цей лист є необґрунтованою політичною заявою», – сказав Терентьєв.

«Суб’єкт, який насправді присутній на ринках, які пов’язані з електроенергетикою в частинах генерації і постачання, придбавав лише частину активів, пов’язаних з діяльністю оператора системи розподілу. Тобто, йдеться виключно про мережу, яка жодним чином не займається постачанням електричної енергії на Київщині та Одещині. У даному випадку монополізації жодного ринку не відбувається», – пояснив голова антимонопольного відомства.

Від «Наших грошей» і Андрія Геруса:

Насправді оператори розподілу і поставки електроенергії повязані між собою.

– 90% основних засобів постачальників належать операторам систем розподілу, а крім того, вони ж виступають власниками програмного забезпечення, до якого постачальники мають лише обмежений доступ;

– майже всі співробітники компаній-постачальників, включаючи керівників, до розділення обленерго були його працівниками;

– власниками усіх приміщень «незалежного постачальника» є обленерго і навіть обідня перерва «незалежних компаній» співпадає з точністю до хвилини: з 12:00 до 12:45.

Окрім того, Юрій Терентьєв акцентував увагу на тому, що немає юридичних підстав говорити про монополізацію ринку – чи-то ринку оператора системи розподілу, чи-то генерації.

«Що таке обленерго чи оператор системи розподілу? Це мережа, яка знаходиться в межах певної територіальної одиниці. На момент подачі заяви на концентрацію, у компанії ДТЕК був контроль щодо обленерго міста Києва, Дніпропетровської області та частини Донецької області. Цей бізнес є природною монополією, тобто немає економічного сенсу дублювати створення нової мережі розподілу газу. Водночас, це регульований ринок. Придбання одним суб’єктом додаткової мережі в іншому регіоні не призводить до створення монополізації певного національного ринку, оскільки це ринки апріорі територіальні і вони не повинні плюсуватись один до іншого. В одному багатоквартирному будинку є ліфт. І в іншому – також є ліфт. Якщо один суб’єкт придбав обидва ліфти, він не монополізував ліфти, оскільки кожен з ліфтів є певним економічним благом в межах лише одного будинку. Так само і мережі розподілу», – так пояснює голова Антимонопольного комітету свою споглядальну позицію у ситуації коли група Ахметова нарощує свої активи в енергетиці.

Від «Наших грошей»:

Населення на території Києва, Київської, Дніпропетровської, Одеської та не окупованої Донецької областей становить більше 11 мільйонів, тобто майже третина населення України користується «ліфтом», режим роботи якого забезпечує один суб’єкт господарювання. До того ж саме на територіях Дніпропетровської і Донецької областей знаходиться потужні промислові потужності країни.

Відмітимо, група Ахметова може придбати решту обленерго, що нині підконтрольні «VS Energy» (це Рівнеобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Кіровоградобленерго та Херсонобленерго). Таким чином, невдовзі в одних руках можуть опинитись обленерго, що обслуговують понад 16 мільйонів українців, або майже половину населення країни.

Керівник АМКУ згадав про потенційні загрози придбання групою Ахметова обленерго у Київській та Одеській областях:

«Створення вертикально інтегрованої компанії, де є генерація, і де є оператор системи розподілу потенційно може створювати умови, за яких конкуренція може бути обмежена. При цьому, діяльність системи розподілу регулюється НКРЕКП і унеможливлення подібних порушень є завданням Комісії.

Ризиком також є те, що генеруюча компанія може перекласти витрати на регульований бізнес (на обленерго), наприклад, перевести частину найбільш високооплачуваного персоналу на баланс обленерго – штучно завищити вартість електроенергії для споживачів, і штучно знизити – для генерації», – пояснив Терентьєв та додав, що «дозвіл виданий під конкретні умови. Якщо умови не виконуються, рішення може бути визнане не чинним і скасоване».

Від «Наших грошей»:

Однак голова АМКУ не врахував, що не існує механізму «розконцентрації», тому скасування дозволу на концентрацію не призводить автоматично до відбирання активів у Ахметова. Тобто скасування рішення АМКУ не змінить нічого в плані впливу Ахметова на Україну.

Нагадаємо, 25 квітня АМКУ надав дозвіл компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» Ахметова на придбання у групи «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи. З придбанням двох вказаних обленерго група ДТЕК також контролюватиме понад 35% потужностей країни по розподілу електроенергії в областях.

Юлія Костюк, «Наші гроші»