«Укргазвидобування» Фаворова докинуло за консалтинг 2 мільйони євро фірмі, де раніше працював Прохоренко
08.05.2019   //  

АТ «Укргазвидобування» 26 квітня уклало угоду з ТОВ «Маккінзі і компанія Україна» про консалтингові послуги на 2,02 млн євро, або 64,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Консультації щодо підприємницької діяльності та управління замовили строком до кінця травня. Йдеться про оновлення корпоративної стратегії і коригування операційних планів.

Послуги оплатять протягом двох місяців після надання за курсом на дату підписання акту.

Тендерний комітет «Укргазвидобування» дозволив Відділу стратегії та розвитку укласти нинішній договір без аукціону через відсутність конкуренції та альтернативи.

У вересні 2018 року «Укргазвидобування» вже замовляло «Маккінзі і компанія Україна» консалтингові послуги, а саме оновлення своєї корпоративної стратегії на 2,12 млн євро.

Як і тоді, нині у протоколі тендерного комітету сказано, що «Маккінзі і компанія Україна» володіє необхідним досвідом із розробки стратегій для підприємств і кращих світових практик міжнародних компаній у нафтогазовидобувній галузі та вже розробляла стратегію для «Укргазвидобування» і глибоко знає специфіку держкомпанії. Працівники цієї фірми добре знайомі зі структурою, менеджментом та бізнес-моделлю «Укргазвидобування», що дозволить значно скоротити час на заповнення, обробку та аналіз інформації. Вона має вільний ресурс консультантів для надання послуг у стислі часові рамки, а вартість її послуг, на думку оперативної наради «Укргазвидобування», знаходиться в прийнятних межах. Нині «Маккінзі і компанія Україна» працює з НАК «Нафтогаз Україна», тому зможе надати послуги, які найкраще корелюватимуть із загальною стратегією групи.

Столична «Маккінзі і компанія Україна» на чолі з Жоржем Массудом належить фірмі «Маккінзі та компанія, Інк. Україна» («McKinsey & Company Inc. Ukraine», США). У 2017 р. «Ощадбанк» замовив їй консультацій на 14,82 млн грн. Також на сайті «Приватбанку» повідомлялося, що її обрали для розробки стратегії, але згодом ту публікацію видалили.

Нагадаємо, колишній голова правління «Укргазвидобування» Олег Прохоренко до призначення у держкомпанії працював у «McKinsey Ukraine». Деякі ЗМІ вважали його наближеним до президента Петра Порошенка, оскільки у «McKinsey Ukraine» також працює Юлія Аліханова – дружина президентського сина Олексія Порошенка.

Із березня 2019 р. обов’язки голови правління «Укргазвидобування» тимчасово виконує Андрій Фаворов, якого голова ПАТ «НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв у листопаді 2018 р. призначив керівником інтегрованим газовим бізнесом «Нафтогазу».