Центр облради віддасть 18 мільйонів фірмі, яку підозрюють у «відкатах» для центру
08.05.2019   //  

Комунальна установа «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради повідомила про намір укласти договір з ТОВ «НВП «Енглер» щодо постачання обладнання для інклюзивних центрів області за 17,72 млн грн. Про це написав Максим Самойдюк у виданні «Зміст».

Мова йде про обладнання для оснащення інклюзивно-ресурсних центрів області сучасними комп’ютерним обладнанням, наочно-дидактичними матеріалами, системами для діагностування та тестування: набори мотивувальних ігор; навчальні набори; тренажери; комп’ютери; набори для тестування тощо.

Комунальна установа оголосила тендер у березні. Аукціон відбувся 2 травня. Єдиним конкурентом «ВНП «Енглер» (Київ) було ТОВ «Альтаір і К» (Харків), яке запропонувало вищу суму – 17,98 млн грн.

Засновниками ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Енглер» є директор фірми Юрій Гречишкін та Михайло Каліткін.

Видання зазначило, що правоохоронці вже рік розслідують співпрацю цього підприємства з «Центром фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів». На думку слідчих, посадові особи центру та департаменту освіти Полтавської ОДА спільно з представниками НВП «Енглер» придумали схему розкрадання коштів, згідно з якою при закупівлі обчислювальних машин для закладів освіти треба прописувати технічні вимоги, що збігаються з технічними характеристиками торгової марки Einstein (виробник Fourier systems ltd; Ізраїль). А саме ТОВ «НВП «Енглер» є ексклюзивним імпортером цієї торгової марки в Україну. Таким чином, «Енглер» мав перевагу над конкурентами.

В результаті, як вважають правоохоронці, «Енглер» продавав товари полтавським закладам освіти у 2,5 рази дорожче ринкової. Прибуток же потім розподілявся.

Журналісти інтернет-видання «Полтавщина» порахували, що бюджет міг втратити 20 млн грн.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними «Прозорро», у 2016-2019 рр. ТОВ «НВП «Енглер» виграло тендерів на загальну суму 579,44 млн грн.

«НВП «Енглер» фігурувало ще у низці кримінальних проваджень. Зокрема, правоохоронці підозрювали посадовців компанії в ухиленні від сплати податків, у привласненні бюджетних коштів в особливо великих розмірах за рахунок внесення недостовірних даних до кошторисної документації та актів виконаних робіт в частині завищення об’ємів та вартості робіт.

Також у 2015 році компанія була постачальником коштовних планшетів для Мін’юсту загальною вартістю 8,06 млн грн. У серпні того ж року було зареєстроване кримінальне провадження щодо розтрати коштів у розмірі 3,3 млн грн на всій партії.