Після публікації «Наших грошей» МОЗ закликало правоохоронців перевірити розбудову Інституту раку за 2,5 мільярда
07.05.2019   //  

Міністерство охорони здоров’я України 6 травня звернулося до поліції, АМКУ та ДАСУ із приводу потенційних порушень на тендері ДП «Державний будівельний центр МОЗ України» щодо реконструкції і розширення Національного інституту раку очікуваною вартістю 2,46 млрд грн. Про це повідомив прес-центр МОЗ України на офіційному сайті відомства.

Міністерство закликало перевірити можливі порушення законодавства про публічні закупівлі на цьому тендері. Підставою для цього стала публікація «Топ-10 «заточок» від будівельників МОЗ на розбудові Інституту раку за 2,5 мільярда» на сайті «Наші гроші».

Оскільки Національний інститут раку знаходиться у підпорядкуванні МОЗ України, то Міністерство як центральний орган виконавчої влади ініціювало інвестиційних проект і затвердило титул будівництва. Однак розробка тендерної документації та проведення тендеру знаходиться у компетенції ДП «Державний будівельний центр МОЗ України». При цьому державне підприємство не погоджує тендерну документацію з МОЗ.

У лютому 2019 році на засіданні Міжвідомчої комісії з питання інвестиційних державних проектів під керівництвом першого віце-премєра Степана Кубіва питання розбудови Інституту раку доповідали замміністра МОЗ Роман Ілик та представник ДП «Державний будівельний центр МОЗ України» Юлія Оваденко.

Нагадаємо, у квітні ДП «Державний будівельний центр МОЗ України» оголосило тендер на реконструкцію і розширення Національного інституту раку за 2,46 млрд грн. В початкову тендерну документацію була включена низка вимог, які можна було розцінити як дискримінаційні чи такі, що заплутують добросовісного учасника. Зокрема технічне завдання, крім будівельно-монтажних робіт, включало поставку інженерного, технологічного і медичного обладнання у комплектах без жодної деталізації. Воно мало закуповуватись за наданим замовником переліком, але у складі тендерної документації не було ані переліку, ані специфікацій, що унеможливлювало розрахунок ціни пропозиції.

Згодом замовник змінив тендерну документацію, розкривши комплектацію обладнання. Також він дозволив учасникам надавати завершений або виконуваний аналогічний договір генерального підряду на будівництво (реконструкцію) без мінімальної вартості замість завершеного договору про роботи з будівництва об’єкта соціального призначення класу СС3 загальною вартістю не менше 15% очікуваної вартості, тобто не менше 369,15 млн грн. Крім того, було прибрано вимогу сертифікату системи менеджменту за ДСТУ OHSAS 18001:2010 і вимогу надання переможцем розрахунків за адресою в Глевасі на Київщині тощо. Замість вимоги наявності принаймні 200 штатних працівників замовник зазначив обов’язковий перелік штатних або найманих працівників: головний інженер, інженер з охорони праці, виконроб, два інженера-будівельника, головний механік, інженер з кошторисної роботи, два майстра будівельних і монтажних робіт. Також учасник тепер повинен мати асфальтоукладальник, автогрейдер 95-130 кВт, три самоскиди 10-30 т, два автокрани 10-30 т, бульдозер, коток дорожній та п’ять екскаваторів-навантажувачів.

При цьому документація тендеру, як і раніше, завантажена одним файлом у форматі .pdf.