За хабарі за соцдопомогу суд оштрафував на 25 тисяч чиновника, якому прокуратура пом’якшила звинувачення
06.05.2019   //  

Верховинський районний суд Івано-Франківської області суд затвердив угоду між прокуратурою та начальником відділу опрацювання заяв та прийняття рішень управління соціального захисту населення Верховинської РДА Романом Чуруком, який вимагав хабарі за оформлення соціальної допомоги. Про це написало видання «Курс».

У липні 2018 року до Чурука звернулася жителька села Буковець з питанням про отримання державної допомоги. Вона зібрала необхідні їй як одинокій матері документи та подала їх у центр надання адміністративних послуг Верховинської РДА.

Чурук повідомив заявниці, що вплине на начальника управління щодо призначення допомоги, за що необхідно надати йому хабар в розмірі місячної допомоги. Після отримання допомоги у січні цього року жінка передала чиновнику суму, про яку домовлялися. Вона склала 1200 грн.

Також жінка звернулася в управління щодо оформлення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. За оформлення цієї допомоги Чурук так само запропонував хабар.

12 березня цього року жінка передала чиновнику 1600 грн (розмір місячної суми допомоги) у його кабінеті. Після цього посадовця затримали.

В подальшому Івано-Франківський міський суд обрав Чуруку міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту та відсторонив від посади.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, за що винний карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Однак до суду прокуратура передала провадження за ч. 2 ст. 369-2 КК України – зловживання впливом, за що передбачена відповідальність у вигляді штрафу.

22 квітня суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим, згідно з якою Роман Чурук визнав вину та погодився заплатити 25,5 тис грн. штрафу.

Суд не заборонив Чуруку обіймати посади в органах влади. Тобто, після того, як заплатить штраф, він може повернутися на роботу. Поки що Чурук відсторонений від посади до 12 травня.