Хлоровик, який розіграв тендерів на 95 мільйонів, не відбив у суді 110 тис. гривень штрафу від АМКУ
03.05.2019   //  

Господарський суд Києва відхилив позов ТОВ «Гіпохлорсервіс» до АМКУ про скасування рішення регулятора стосовно штрафу за спотворення із ТОВ «Компанія “Хлортехвод”» результатів торгів у Чернівцях. Про це свідчить рішення суду від 17 квітня.

Йдеться про рішення АМКУ від 4 грудня 2018 року, згідно з яким компанії-відповідачі отримали загалом 219 тис. грн штрафу за антиконкурентні узгоджені дії на тендері КП «Чернівціводоканал» щодо постачання гіпохлориту натрію за 660 тис. грн.

Підряд отримало ТОВ «Компанія “Хлортехвод”» із ціновою пропозицією 566 тис. грн. Конкуренцію фірмі склали ТОВ «Гіпохлорсервіс», ТОВ «НВП “Проммаш”», а також ТОВ «НПП Лаваль». Саме останнє підприємство восени 2016 року звернулось в АМКУ із заявою щодо ймовірної змови двох конкурентів.

Антимонопольний комітет дослідив перебіг спірних торгів та виявив, що згадані фірми подали документи, створені на одному комп’ютері та з однаковими орфографічними помилками. Також у «Хлортехводу» і «Гіпохлорсервісу» були довідки про відсутність заборгованості, отримані у Кременчуцькій філії «Приватбанку» з інтервалом у 2 хвилини, хоча «Гіпохлорсервіс» зареєстровано у Горішніх плавнях. Окрім цього телефонний номер «Хлортехводу» вказаний у фінансовій звітності «Гіпохлорсервісу».

Також відмітимо, змовники «Хлортехвод» і «Гіпохлорсервіс» від початку роботи системи «Прозорро» у 2016 році парою взяли участь у 71 тендерів. Разом вони отримали підрядів на загальну суму 94,53 млн грн.

За спотворення результатів торгів кожен з відповідачів отримав по 109,50 тис. грн штрафу. Крім того, компанії були внесені до так званого «чорного списку» АМКУ, перебування в якому забрало у них можливість брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.

Обидві компанії вирішили оскаржити висновки регулятора у суді. Наразі розгляд позову ТОВ «Компанія “Хлортехвод”» триває.

У судовому спорі за позовом «Гіпохлорсервісу» своє рішення вже прийняла перша інстанція.

«У спірному рішенні, що прийняте за результатом розгляду справи №20-26.13/280-16, встановлено спільне використання засобів зв’язку, пов’язаність суб’єктів господарювання, залучення до участі в Аукціоні однієї особи, наявність господарських відносин між суб’єктами господарювання, спільна підготовка учасників до участі в Аукціоні, наявність спільних особливостей в завантажених суб’єктами господарювання електронних файлах, завищення цінових пропозицій суб’єктів господарювання, що свідчить про факт вчинення TOB «Компанія «Хлортехвод» та TOB «Гіпохлорсервіс» порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на аукціоні», – резюмував суд.

Нагадаємо, «Хлортехводом» володіє і керує Олег Первий із Кременчука на Полтавщині. Заснував цю фірму в 2012 році Ярослав Гальченко, який також раніше представляв кременчуцьке ТОВ «Компанія Хлорсистеми», свого часу прописаного у сусідньому офісі з «Хлортехводом».

Зараз «Компанія Хлорсистеми» належить Юрію Тітову з Рівного. До нього нею володіла Ніна Гнойова, ще раніше засновниками були Сергій Шапіро і Сергій Гнойовий. Останній володіє і керує «Гіпохлорсервісом».