Фігуранту справи по розтраті замовили будівництво музичного фонтану за мільйон
02.05.2019   //  

Управління комунального господарства Житомирської міської ради 4 квітня 2019 року уклало договір з ТОВ «Імперія води Україна» на будівництво музичного «Фонтану щастя» зі світлодіодною підсвіткою на бульварі Польському за 1,22 млн грн. Про написало видання «Житомир.info».

Музичний фонтан підсвіткою в мікрорайоні Маликова – це проект бюджету участі 2017 року. Його автор – депутат Житомирської міськради Валерій Онопрієнко, початкова вартість – 995,8 тис грн., однак сума договору склала 1,22 млн грн.

Засновником ТОВ «Імперія води Україна» є Ігор Великий, якому також належить ТОВ «Імперія води»

Видання зазначило, що фірма є фігурантом кількох кримінальних проваджень. Зокрема, «Імперія води Україна» уклало з УКБ Херсонської міської ради договір про реконструкцію фонтана у Херсоні на 5,25 млн грн. В подальшому поліція встановила, що розміри фонтану менші, ніж заявлені у проекті, відсутні 23 фонтанних насадки та завищені акти виконаних робіт. Крім того, будівництво фонтану здійснювалось на базі діючого старого фонтану, тобто, чаша фонтану та гідроізоляція вже функціонували, однак у кошторисі зазначено, що на гідроізоляційні роботи ТОВ «Імперія води Україна» витратило більше ніж 35 тис. грн. У кошторисі також вказано, що проводилося переміщення ґрунту об’ємом 295 тонн важкою технікою до 15 км, але фактично на ділянці будівництва такий об’єм ґрунту видобути неможливо.

Як повідомляли «Наші гроші» у 2018 році, під час виконання робіт з реконструкції фонтанів у Чернігові ТОВ «Імперія води Україна» безпідставно включило до актів виконаних робіт обладнання за 1,49 млн грн., яке не купувалося. Гроші підрядник перерахував на рахунки житомирського ТОВ «Фонтани України», в якого відсутні наймані працівники для збирання цього обладнання.

Незважаючи на це, УКГ Житомирської міської ради визнало ТОВ «Імперія води Україна» переможцем закупівлі. Причому фірма була єдиним учасником закупівлі. Відповідаючи на питання, чому так сталося, і чому вартість реалізації проекту бюджету участі «Світломузичний «Фонтан щастя» на Польському бульварі» зросла з 995 тис грн. до 1,22 млн грн., заступник начальника управління комунального господарства міської ради Віталій Шевчук пояснив, що ця компанія була генпідрядником по проектуванню фонтану в Житомирі.

«ТОВ «Імперія води Україна» одразу заявила, що за суму в 1 млн грн. нереально реалізувати цей проект. Тому говорили з мером, депутатами, автором проекту бюджету участі про те, що за мільйон зробити цей фонтан нереально. Всі погодились на те, що треба робити гарно і правильно. Були здійснені попередні перерахунки і вийшли на ту суму, на яку підписали договір – 1,22 млн грн. Питання було винесене на сесію міської ради при розгляді міського бюджету, і депутати погодили дофінансування цих робіт», – розповів Шевчук.

У 2016-2019 рр. ТОВ «Імперія води Україна» виграла тендерів на загальну суму 145 млн грн.