АМКУ змушує Труханова придумати безкоштовний об’їзд платного «шлагбауму» до Одеського морпорту
26.04.2019   //  

Антимонопольний комітет зобов’язав Одеську міську раду передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту до Одеського морського торговельного порту без споживання платних послуг ТОВ «Євротерминал». Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

9 лютого 2017 року Антимонопольний комітет надав Одеській міській раді обов’язкові до виконання рекомендації. А саме – передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту на територію Одеського морського торговельного порту без споживання послуг ТОВ «Євротерминал». Однак, Одеська міськрада не виконала рекомендацій.

Влітку 2017-го Комітет розпочав справу за ознаками антиконкурентних дій Одеської міської ради. Йшлось про прийняття рішення №46, яким:

  • Затвердили схему організації руху вантажного транспорту, який прямує в порт, обмеживши його конкретними вулицями
  • Зобов’язали комунальників встановити дорожні знаки, які б скеровували транспорт згідно з визначеним єдиним маршрутом
  • А головному управлінню Нацполіції в Одеській області доручили – забезпечити контроль виконання транспортом оновлених правил дорожнього руху у напрямку порту

Саме цим рішенням Одеська міська рада забезпечила потік транспорту виключно через територію «Євротерминалу», на якій знаходиться Сухий порт (накопичувальна площадка для відстою вантажного транспорту, розташована перед в’їздом у Одеський порт). За використання послуг «Євротерминалу» перевізники змушені платити, зокрема, і за послуги, яких не мають потреби споживати (про справу АМКУ проти порушень конкурентного законодавства «Євротерминалом» читайте тут).

Антимонопольники встановили, що напередодні, у березні 2017-го, Адміністрація Одеського морпорту створила робочу групу, яка мала опрацювати варіанти розвитку альтернативного заїзду до порту, зокрема, будівництво дороги «Хаджибей-2». Однак, навіть в такому разі заїзд у порт без використання території «Євротерминалу» буде неможливий, оскільки згадана дорога буде сполучена безпосередньо з територією цього товариства.

Додатково антимонопольники дослідили той факт, що кожен із терміналів порту може обслуговувати лише певний вид транспорту та вантажу. Зважаючи на це, проїзд транспорту через територію «Євротерминалу» можливий лише до окремих спеціалізованих терміналів. Потрапити з цих терміналів на інші об’єкти порту – не є можливим через відсутність проїзду.

АМКУ з’ясував, що станом на початок лютого 2018 року рішення Одеської міськради не скасоване. На попередні висновки у справі чиновники міськради не надали заперечень. Натомість, 4 квітня попросили державних уповноважених надати їм час для формування додаткових пояснень. Але у період до 24 квітня такі не надходили.

Враховуючи те, що дії міськради визнані АМКУ такими, що мають негативні наслідки для суб’єктів господарювання, регулятор визнав, що прийнявши рішення №46 виконком Одеської міської ради порушив конкурентне законодавства. У зв’язку з цим АМКУ зобов’язав відповідача передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту до Одеського морського торговельного порту без споживання платних послуг ТОВ «Євротерминал».

Нагадаємо, на початку року ТОВ «Євротерминал» повідомив перевізників про скасування з 1 лютого цього року усіх діючих раніше знижок на послуги у «Сухому порту» у зв’язку зі вступом у дію рішення АМКУ від 21 грудня 2017 року про накладення на компанію штрафу за зловживання монопольним становищем.