Уряд виокремив три десятка «креативних» індустрій, щоб визначити кому дати держпітримку
25.04.2019   //  

Кабінет міністрів затвердив перелік видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій.

Відповідне розпорядження уряд прийняв на своєму засіданні 24 квітня. Проект розпорядження уряду було підготовлено Міністерством культури.

Всього до переліку включено 34 види діяльності – від виробництва ювелірних виробів та біжутерії до видання газет та звукозаписів, мистецької діяльності та консультацій з інформатизації.

В пояснювальній записці Мінкульт вказав, що перелік креативних індустрій формується з метою отримання на їх основі статистичної інформації, ця інформація повинна допомогти зрозуміти як і тенденції відбуваються в цій галузі та який її внесок до вітчизняного ВВП.

Суть проекту акта

Під час формування переліку базовою було взято методологію Євростату у сфері культури, методологію ЮНЕСКО та підхід, який використовує Великобританія.

В розданих урядовцям документах автори проекту розпорядження спрогнозували, що в середньостроковій пропозиції затвердження переліку креативних індустрій та отримання статданих про їх діяльність створить сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності. Але яким чином – автори документу не уточнили.

В документі про прогноз пливу розпорядження Мінкульт спрогнозував, що в майбутньому конкретизація видів економічної діяльності в сфері креативних індустрій дасть змогу державі розробляти політику підтримки відповідно до специфіки конкретних секторів.

При цьому в розданих документах Мінкульт вказало, що прийняття урядового розпорядження не потребує додаткового фінансування з державного бюджету.

При узгодженні позицій жодне міністерство не виступило з зауваженнями до проекту розпорядження.

При  цьому розробники проекту зізналися, що жодних консультацій з зацікавленими сторонами не проводили, бо вважають, що жодного впливу на їх інтереси прийняття розпорядження не буде мати.

Вплив на інтереси заінтересованих сторін (прогнози Міністерства культури)